Hrvatska

MVEP Srbija ponovno prisvaja hrvatsku kulturnu baštinu

hrvatska zastava praznik GRAD 017

Ovo nije prvi put da Srbi svojataju i posežu u granice hrvatske kulturne baštine.  To nam se dogdoilo i ove godine kada su usvojili  Deklaraciju pod nazivom “Granice srpske književnosti” koja je usvojena na nedavnoj “Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji”.

U toj se deklaraciji  ponovno neargumentirano prisvajaju dijelovi hrvatske nacionalne kulturne baštine.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Republici Srbiji kojom izražava najoštriji prosvjed zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom. Istakli su da je ovo uobičajeni nastavak njihove prakse.

-Ovo je nastavak djelovanja i prakse institucija Republike Srbije kojem smo bili svjedoci tijekom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasljeđu i radi čega smo tada uputili službenu notu Republici Srbiji.  I ovaj put smo istaknuli kako ne sporimo suvereno pravo država da na unutarnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara, koja između ostaloga svjedoče o njihovim kulturnim i civilizacijskim dosezima, ali Republika Hrvatska drži kako je posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu europskih vrijednosti i suradnje kao jednih od temeljnih odrednica Europske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija – istaknuli sui z MVEP

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist