Kultura

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA Bogat program za Međunarodni dan muzeja

muzeji i galerije konavala

Povodom Međunarodnog dana muzeja iz Muzeja i galerija Konavala pozivaju 18. svibnja u muzejske jedinice gdje sve posjetitelje očekuje bogat i raznolik program.

U Kući Bukovac u 10 sati Jelena Kulišić i Marija Mihatović iz Dječjih vrtića Konavala održat će glazbenu radionicu za djecu ‘Istraživanje pokreta kroz glazbenu umjetnost’. U 17 sati Petra Kralj Fox i prevoditeljica Marinka Pilić odradit će stručno vodstvo kroz Kuću Bukovac uz prijevod na ukrajinski jezik.

U Zavičanjom muzeju Konavala predavanje ‘ Etnografska zbirka Mije Šiše Konavljanina’ u 18 će sati održati  Antonia Rusković Radonić.

-Etnografska zbirka predmeta u kući Mija Šiše Konavljanina broji preko 300 predmeta vrijednih primjeraka koji predstavljaju presjek načina života u konavoskoj tradicijskoj zajednici. Mnoge konavoske kuće kao i Zavičajni muzej Konavala su u Domovinskom ratu teško stradale, a s njima i predmeti koji su bili dio života u Konavlima. Srećom, u obitelji Šiša brojni predmeti su sačuvani usprkos ratovima i svim nedaćama i danas predstavljaju referencu za razumijevanje života naših predaka. U zbirci se čuvaju predmeti iz 19. stoljeća, kao i predmeti koje su koristili stanovnici kuće koji su živjeli tu tijekom 20. stoljeća. Udruga Prijatelji konavoske baštine provodi radove obrade predmeta i pripreme popisa za zaštitu zbirke pri Ministarstvu kulture i medija RH kako bi zbirka etnografskih predmeta uz Zbirku slika Mija Šiše Konavljanina postala važan segment u prezentaciji konavoske baštine u budućnosti. Antonia Rusković Radonić predstavit će javnosti sadržaj zbirke interpretirane crtežima Mija Šiša koji su manje poznati, a dio su Zbirke slika Mija Šiše Konavljanina – pojasnili su iz Muzeja i galerija Konavala.

Iz Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu u Franjemačkom samostanu u Pridvorju u 19 će sati Helena Puhara upriličiti interaktivno vodstvo ‘O Epidauru kroz arheološke nalaze s osvrtom na kulturu prehrane’.

-U rekonstrukciji bogate gastronomske slike rimskodobnog Epidaura pomoći će nam mnogobrojni fragmenti keramičkih i staklenih posuda kao i pronađeni ostatci zoološke i malakofaune. Putem navedenih nalaza pokušat ćemo otkriti je li se na epidauritanskom stolu moglo naći poneko jelo iz Makrobijevog opisa jedne rimske večere: ‘Prije večere došli su ježevi, svježe ostrige koliko god su gosti željeli, velike školjke, spondilus, punjeni drozd sa šparogama, ugojena kokoš, jelo od oštriga i školjaka, crni morski ježevi, bijeli morski ježevi, opet spondilus, morska kopriva, grmuša, rebrica od srndaća i vepra, kokoš ovijena brašnom, grmuša, purpurne školjke dviju vrsta. Sama večera sastojala se od krmačina vimena, veprove glave, jela od ribe, jela od vepra, pataka, kuhanih pataka, zečeva, pečenih kokoši, kruha, picenskoga kruha’ – opisano je u pozivu.

U Franjevačkom samostanu u Pridvorju u 20 sati održat će se Koncert Brass & Percussion septeta Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Ulaz je slobodan!

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist