Politika

Muratti se trese fotelja, Mladen Gojun napada

muratti gojun42

Utrka za mjesto predsjednika, odnosno predsjednice dubrovačkog SDP-a bit će ove jeseni veoma zanimljiva.

Naime, kako doznajemo od članova SDP-a koji se, kako kažu,  žele vratiti načelima socijal-demokracije, Mladen Gojun aktualni potpredsjednik gradskog SDP-a mogao bi biti čovjek koji će s čelnog mjesta te stranke 'svrgnuti' Olgu Muratti na predstojećim unutarstranačkim izborima u studenom.

Za izbore koje raspisuje središnjica s Iblerovog trga u Zagrebu priprema se nekoliko struja, no prema našim izvorima, upravo Gojun će predstavljati najveću prijetnju aktualnoj predsjednici.

Na naš upit hoće li se kandidirati na mjesto predsjednika Gojun  je bio kratak i jasan:
– Saznat ćete na vrijeme – odgovorio je na naš upit tako niti potvrdivši, ali niti demantirajući naše informacije.
No, iako je najozbiljniji protivnik, nije Gojun jedini koji vidi priliku u velikom padu povjerenja u aktualnu prvu ženu stranke. Jedna od već ranije spominjanih opcija za mjesto pretendanta na čelo gradskih socijaldemokrata je i aktualna gradska vijećnica, bivša dogradonačelnica Dubrovnika i saborska zastupnica Tatjana Šimac Bonačić. No kako doznajemo, njezine ambicije ipak leže u županijskoj razini, a te navode potvrdila nam je ividno iznenađena Šimac Bonačić.

– Mogu reći da ću se vjerojatno kandidirati za predsjednicu županijske organizacije – rekla nam je Šimac Bonačić. Dodala je kako će na razini Grada vjerojatno predati svoju kandidaturu za gradske odbor.

Muratti: Ljeto je, odmori su!

Početkom rujna pak počinje prikupljanje potpisa, no kako doznajemo kampanja je počela davno, pa se tako već intenzivno dogovara s članovima te stranke, a ovakve situacije barem u određenoj mjeri očigledno je svjesna i Olga Muratti koja je svojim odgovorom potvrdila i kako će se ona opet kandidirati.

– Ne bi bila demokracija da nema protukandidata – istaknula je za duList Muratti te opovrgnula kako joj je ime protukandidata već poznato.
– Na tu temu još nismo razgovarali, ljeto je, odmori su, neka to prođe pa ćemo onda – kaže ona te dodaje kako nema naznaka.
Na naš upit smatra li kako će joj u kandidaturi naštetiti nedavno sklopljeni pakt s HNS-om i HDZ-om Muratti kaže kako – ne zna.
– Dubrovački dogovor je odluka gradskog odbora stranke i ona je za mene obvezujuća, bez obzira na svoja osobna mišljenja. Uvijek čelni čovjek je odgovoran za sve što se događa – kaže Muratti te dodaje kako svatko mora poštovati tu odluku.

Nezadovoljstvo na vrhuncu

No čini se kako bi upravo ta odluka mogla aktualnu predsjednicu koštati fotelje, barem one stranačke. Kako je već ranije pisao duList, zbog sklapanja Dubrovačkog dogovora, odnosno ulaska u koaliciju s desnim strankama HDZ-om i HSP AS-om dio članstva SDP-a ostao je revoltiran nepodnošljivom lakoćom kojom je njihovo vodstvo odlučilo kako je u redu biti tek jedan od, umjesto da budu okosnica koalicije Gradskog vijeća. Na gradskog odboru jedini glas protiv takve odluke bio je upravo onaj Mladena Gojuna, dok su u načelu protiv, ali u glasanju suzdržane bile Ljiljana Lakić i Marita Kisić Kamić.

Muratti je tom odlukom izgubila tim više na kredibilitetu zbog toga što je u nekoliko navrata javno govorila kako SDP-ove vijećničke palice neće biti zelene za nikoga osim nju. I onda je došao HDZ-ov Niko Bulić, a vijećnici SDP-a su pozelenili. Svi osim Tatjane Šimac Bonačić koja je odlučila na takvu odluku ostati suzdržana.

S druge strane, Mladen Gojun čovjek je sa besprijekornim stranačkim dosjeom. Za njegovo ime ne vežu se nikakve koalicije, dogovori, tajni sporazumi, ustupci i slično. Štoviše, uz Josipa Mikulića i Anu Miličić Kordić on je treći SDP-ov bivši gradski vijećnik koji je podnio ostavku na to mjesto jer se nije slagao s odnosom koji je SDP, odnosno Olga Muratti (kao tadašnja predsjednica Gradskog vijeća), pružala Nezavisnoj listi Pera Vićana (iz koje je u ovom mandatu  proistekao Dubrovački demokratski sabor). Iako to nitko od njih troje nikada nije javno rekao, isto tako nitko od njih to nikada nije ni demantirao.

Također, Gojun je bio jedan od potencijalnih kandidata SDP-a na prethodnim lokalnim izborima za gradonačelnika, i uz Nika Šalju poslao je tada u središnjicu pismo namjere. Kada je iz metropole kao najizgledniji kandidat koji bi mogao zamijeniti Andra Vlahušića izabran Šalja, Gojun se mirno povukao. I to mu je bio jedan od vjerojatno najboljih poteza, jer je upravo kroz tu kampanju njegova pozicija osnažena. Naime, kako doznajemo upravo je on upozoravao kako će rezultat izbora biti nepovoljan kako za stranku tako i Šalju, što se na kraju i dogodilo. SDP u vijeću ima tek tri svoja vijećnika (četvrti je HSU-ov Ivo Jadrušić), a Šalja je sa katastrofalnim plasmanom iznenađenje i gubitnik izbora.
Hoće li sve to biti dovoljno da Muratti u studenom ode u stranačku mirovinu pokazat će (ne)zadovoljni SDP-ovci.

 

Pročitajte još

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist