Hrvatska

Mrsić u Župi dubrovačkoj: Mirovine neće kasniti, a božićnica nije predizborni poklon!

mirando mrsic 100915

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je u četvrtak u Župi dubrovačkoj kako isplata božićnica umirovljenicima iz sredstava Umirovljeničkog fonda nije predizborni poklon te odbacio kritike po kojima Vlada nema pravo raspolagati s tim novcem.
Odgovarajući na novinarska pitanja Mrsić je istaknuo kako će božićnicu dobiti svi umirovljenici, pa čak i oni s visokim mirovinama, a na kritike Bloka umirovljenici zajedno iz kojeg poručuju kako Vlada nema pravo raspolaganja tim novcem, ministar odgovara kako rok u kojem se mogu isplatiti eventualni zaostaci i dugovanja ističe 18. prosinca.
”Nasljednici se nisu javili do sada i taj rok ističe 18. prosinca i prema zakonu više nemaju pravo na ta sredstva. Sredstva bi se vratila u proračun, ali smatramo kako ih treba vratiti umirovljenicima. Državi ta sredstva neće puno pomoći, a umirovljenici će imati bolji i ljepši Božić”, rekao je Mrsić.
Mrsić je ponovio kako je inicijativa potekla od HSU-a, te istaknuo kako je u Umirovljeničkom fondu ostalo nešto više od 190 milijuna kuna.
”Za ovu isplatu neće biti novog zaduživanja i povećanja deficita. Sredstva se nisu mogla prije isplatiti zbog zakonskog roka za isplatu”, rekao je Mrsić te istaknuo kako će svi umirovljenici dobiti jednokratnu isplatu prije Božića.
”Izračuni su u tijeku, izmjenom Zakona o umirovljeničkom fondu stvaraju se preduvjeti da Vlada donese odluku”, rekao je Mrsić te zaključio kako s ovom isplatom neće biti pogođen mirovinski sustav te kako će se mirovine isplaćivati na vrijeme.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist