Zanimljivosti

Mramorni stupovi nekadašnjeg glavnog oltara vraćeni u Katedralu

Mramorni stupovi nekadašnjeg glavnog oltara u katedrali

Dijelovi bivšeg glavnog oltara dubrovačke prvostolnice Gospe Velike preneseni su iz Crkve sv. Roka natrag u katedralu.

Riječ je dijelovima neorenesansnog retabla (konzolama i stupovima teškima nekoliko stotina kilograma) koji su nekad okruživali Tizianov oltarni poliptih i koji se se od 1984. godine nalaze demontirani i pohranjeni u Crkvi sv. Roka. Nakon kraćih priprema i pregleda mramornih fragmenata odlučeno je da se najveći dijelovi retabla premjeste u katedralu gdje će čekati iduću fazu radova čime će se istodobno olakšali daljnji pregled u Crkvi sv. Roka.

Stručni je pregled potreban kako bi se utvrdilo stanje sačuvanosti i brojnost mramornih komada o čemu će ovisiti budući tijek radova na njihovoj restauraciji i ponovnoj montaži u svetište katedrale. Prijenos mramornih dijelova kojim je rukovodio klesarski majstor Mihovil Šuljak nadzirao je arhitekt Boris Vučić-Šneperger, projektant angažiran za izradu idejnoga rješenja novoga izgleda svetišta. Barokni oltar i neorenesansni retabl uklonjeni su prilikom preuređenja svetišta katedrale prema projektu arhitekta Ivana Prtenjaka nakon temeljitih arheoloških i sanacijskih radova nužnih nakon oštećenja katedrale u razornome potresu iz 1979. godine.

Nakon održanoga Okrugloga stola o pitanju prezbiterija katedrale iz veljače 2012. godine Gradska župa Gospe Velike uz potporu dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića krenula je u realizaciju želje dubrovačkoga vjerničkoga puka o povratu povijesnoga izgleda glavnoga oltara i svetišta katedrale. Idući je korak u ovome projektu predaja arhitektonskoga idejnoga rješenja na odobrenje Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku te odabir izvođača radova na restauraciji i montiranju oltara u svetište Gospine katedrale.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist