Banana je čudesno voće koje na mnoge načine pomaže našem organizmu, a uz to je fantastičnog okusa. Može se stavljati na i u kolače, dobro ide uz sladoled, sama, smrznuta, smiksana…
Doduše, kako god je konzumirali, kora uvijek ‘odleti’ u smeće – no, zašto? Može se jako dobro iskoristiti, a portal Zadovoljna zna i kako:
1. Ispolirajte kožnate cipele
Upotrijebite unutrašnju stranu kore od banane za davanje novog sjaja kožnatoj obući, jaknama ili namještaju. Nakon toga iste ispolirajte suhom i mekanom krpom.
2. Smanjite iritaciju i crvenilo na koži
Protrljajte mjesto uboda komarca unutarnjim dijelom kore od banane i svrbež i peckanje će vrlo brzo nestati.
3. Zaštite meso od presušivanja
Koru od banana stavite preko mesa s niskim postotkom masnoća, primjerice preko pilećih prsa i tako smanjite mogućnost da ćete meso presušiti dok ga termički obrađujete u pećnici. Isprobajte i ovih 3 slasnih pića na bazi banane koje tope masne naslage s tijela.
4. ‘Nahranite’ vrt
Kora banane sadrži mnoge nutrijente koji hrane tlo, pa nju možete dodati u zemlju u kojoj raste povrće. Nutrijenti iz kore posebno će koristiti rajčicama u cvatu.
5. Smanjite bore na licu
Unutarnjom stranom kore od banane namažite područje oko očiju. Banana hrani, zateže kožu i čini je mekom, a pomaže i kod reduciranja sitnih bora. Ovdje otkrijte 3 namirnice koje negativno utječu na vašu kožu.