Politika

Mostovci u Dubrovniku poručili: ‘Mi nismo došli dizati ruke nego mijenjati situaciju’

most30

S ove pozicije se vide svi strateški resursi ovog grada. U dvije godine koje sam proveo u Saboru to su bile teme za koje sam se zalagao. Ne trebam posebno napominjati bitku za plato Srđa i rasvjetljavanje istine oko tog nekretninskog projekta, zatim svoje govore nakon kojih su smijenjeni članovi Upravnog vijeća Luke Dubrovnik i spriječena dodjela koncensije za terminal za brodove na kružnim putovanjima francusko-turskom konzorciju, potom Zakon o žičarama koji je omogućio da Grad Dubrovnik konačno može naplatiti koncesiju za žičaru, ali i investicije poput izgradnje poveznice Most dr. Franjo Tuđmana – Pobrežje gdje će se grad sutra širiti te Lapadsku obalu koja ne bi bila moguća da Most nije promijenio Zakon o izvlaštenju i nabavi – rekao je u subotu prilikom predstavljanja Mostovih kandidata za Sabor u X izbornoj jedinici gradski vijećnik Maro Kristić na Mostu dr. Franja Tuđmana. Njemu su se pridružili nositelj liste Božo Petrov te Dubrovkinja Julija Zupčić i Orebićanin Ivica Dajak.

Na pitanje je li Most Nezavisnih lista kao politička opcija dovoljno prepoznata u našem gradu, Kristić je odgovorio kako oni za razliku od drugih stranaka svojim predstavnicima pružaju slobodu pojedinca zbog čega je i uspio sudjelovati u spomenutim uspjesima.

– Ne sjećam se da ste prije u Saboru mogli čuti govora o temama koji se tiču konkretno Dubrovčana – poručio je. Niti postignuća, tvrdi, nije bilo i zato vjeruje da će građani zaokružiti njega, odnosno broj četiri. Također, istaknuo je kako mu dosadašnja ‘tiha koalicija’ s dubrovačkim HDZ-om na izborima neće biti uteg jer je uvijek spreman podržati kvalitetnu ideju s čije god strane došla. Nesuglasje koje je nastalo između njih, objasnio je, prvenstveno je zbog nesnalaženja i nekompetencije vladajućih.

– Grad je praktički paraliziran. Demistificirana je priča o Dubrovniku kao o gradu s najvećim proračunom u državi. Ako je suditi po tome, onda se kriza u gradskim tvrtkama nikad nije trebala dogoditi. Ne vidim nikakve inicijative, što je važnije konsenzus. Mi u ovom trenutku političke različitosti moramo ostaviti postrani i razgovarati u daljnjem razvoju – zaključio je i dodao kako je nužno da u gradskoj vijećnici nastave raspravljati o socijalnim pitanjima te pomognu gospodarstvenicima jer će se kriza samo produbljivati. Borba za plato Srđa, gruški terminal i Lapadska obala tek su jedan korak naprijed te će se ukoliko dobije priliku u Saboru zalagati za nove gospodarske mjere i porezne olakšice.

Županijski vijećnik Ivica Dajak je pak naglasio kako se upravo sada vidi koliko prethodno nismo kvalitetno radili kako bi se bolje pripremili za ovakve izazove. Zbog toga nužno je hitno reagirati kako bi omogućili normalan život te prihode jedinicama lokalne i područne samouprave.

– Imamo vrlo konkretne mjere koje se odnose i na reformu javne uprave koja bi trebala rezultirati smanjenjem troška države. One uključuju i reorijentaciju s turističke monokulture na poljoprivredu i uslužne djelatnosti s visokom dodanom vrijednošću – iznio je Dajak koje mu je vijećničko mjesto omogućilo da uvidi kako je ukidanje županija ispravan stav. Županija, kaže, nema zakonskih ovlasti niti novca urediti važne elemente za funkcioniranje određenog područja.

Njegova stranačka kolegica ekonomistica Julija Zupčić, koja se također našla Mostovoj kandidacijskoj listi za Sabor, komentirala je kako je gospodarstvo na jugu Hrvatske stalo i potrebno je pokrenuti osnovne elemente kako bi se turizam probudio.

– Bez charter letova s ovakvom avio kompanijom čije su karte toliko skupe možemo očekivati samo 10 posto od lanjskog prometa. Pozdravljam pokušaje gradonačelnika Mata Frankovića da poveže zrakoplovne tvrtke s tržištem, ali mislim da mu u tome nedostaje znanja – zaključila je Zupčić. Osim nerazumijevanja trenutka, priča Mostova kandidatkinja za Sabor u X izbornoj jedinici, manjka nam i dijaloga. Pola sezone je, tumači, već prošlo, no još uvijek je navrijeme vratiti se u utakmicu. Odgovornost je na TZ-u grada Dubrovnika, hotelskim kućama, Zračnoj luci i tour operatorima.

Nositelj liste Božo Petrov odrješito je poručio kako u Mostu za koaliciju s HDZ-om nisu otvoreni.

– Bilo kakav položaj koji nije ravnopravan i u kojem nemate stvarnu snagu promijeniti sve što želite nema smisla. Nama je dosta politike ‘žetončića’. Vjerujem da je tako svima u Hrvatskoj nakon svega što su HDZ i HNS napravili. Hoće li se oni tako igrati s nekim drugim, nama nije važno. Mi nismo došli dizati ruke nego mijenjati situaciju – kazao je Petrov koji je ovim putem još jednom podsjetio na politička obećanja svojih oponenata, a koja se, govori, nisu ostvarila.

– Ne slušajte što govore, mjerite što rade. Kad smo samo predložili teritorijalni preustroj, isključili su nas iz Vlade – dodao je. Svake izbore se ponavlja isti scenarij pa su vladajući tako u Neretvi 20 godina otvarali dnevnu bolnicu, istaknuo je: ‘Do sad se nisu pokazali vjerodostojnima, iako sebe takvima vole nazivati’.

– Među narodom se može osjetiti da su ovi izbori bitni. Ljudi jedva čekaju da izađu i daju glas. Zbog toga sam predviđao povijesnu izlaznost i gle čuda – taman nego će doći HDZ kalkulira hoće li iskoristiti novu pojavu virusa ne bi li ih spriječio. Mi smo upozoravali da su izbori doslovno na granici regularnosti. Sad smo dovedeni u situaciju da nemamo najviše zakonodavno tijelo i zbog toga očekujem da vladajući omoguće svima nesmetan pristup biralištima – objasnio je Božo Petrov koji je uvjerenja kako se brojkama oboljelih manipulira te kako Vlada namjerno nije željela uvesti elektroničko i dopisno glasovanje.

Ovom prilikom iznio je i kako su za njega županije ‘protočni bojleri s puno kamenca’, a nedavnu izjavu Stipe Gabrića Jamba u županijskoj skupštini kojom ga je prozvao na nedosljednost, tj. da su Mostovci osvojili vlast, tako ne bi razmišljali, komentirao je:

– Nije bitno što vam govore, nego tko vam govori – zaključio je Petrov te preporučio donedavnom simpatizeru Mosta Miroslavu Škori da ako želi nešto mijenjati neka ne stoji kući već se uključi u raspravu ‘jer dok god komentira iz dnevnog boravka, lošiji od njega krojit će mu život’.

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist