Politika

Most i SDP naljutili gradonačelnika, on prekinuo sjednicu uz poruku ‘Sramite se’

gradsko vijece08

Gradonačelnik Mato Franković povukao je sve točke dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća, nakon izlaganja oporbenih vijećnika Jadrana Barača i Mara Kristića. Poručio im je neka se srame, samo zato što su najavili odlazak sa sjednice nakon izvješća gradonačelnika. Kristić i Barač smatraju, naime, kako je neprimjereno u okolnostima u kojima se nalazimo raspravljati o javnim površinama ili punionicama za električna vozila.

-Prije nekoliko minuta vijećnik Munitić je izašao ovdje i prisegnuo. Možda bi svima trebalo još jednom pročitati tu prisegu. Nakon svega što sam čuo sada žali Bože da dođe do rata, s vama ne bih želio dijeliti ni hodnik, a kamoli što drugo. U trenutcima odgovornosti i preuzimanja krize, u trenutcima kad grad, koji će izgubiti puno novaca istovremeno mora pomoći najugroženijima, onima bez plaće, onima koji su otjerani s radnih mjesta da bi se neki kad kriza prođe i dalje mogli skijati na skupim skijalištima, uživati u restoranima, kupiti još jednu ili dvije kuće… Sramite se zbog takvog promišljanja. Ne razmišljate o čistačicama, koje će morati raditi, o djelatnicima Čistoće koji će morati prevoziti i infektivni otpad da bi grad mogao funkcionirati. To je sramota, sramim se i povlačim sve točke dnevnog reda, možete zaključiti rad ove sjednice – ljutito je poručio Franković.

Izlaganju gradonačelnika prethodila su ona vijećnika Jadrana Barača i Mara Kristića.

-U ovom kriznom razdoblju koje je možda najveće nakon Domovinskog rata, kada su ugrožena radna mjesta i zdravlje za stotine tisuća naših sugrađana dovedeni smo u poziciju danas ovdje raspravljati o povećanju nameta za građane, tj. komunalne naknade, izgradnje punionica za električne automobile, na štetu javnog parkinga i o javnim površinama. Mislim da je potpuno nepotrebno argumentirati koliko je to apsurdno danas kada je jedino primjereno raspravljati o ugrozi javnog zdravlja, mjerama pomoći dubrovačkom gospodarstvu i hitnim službama – rekao je Barač dodavši kako će SDP napustiti sjednicu nakon ove točke jer je ‘uvreda građanima danas u vijećnici raspravljati o predloženom dnevnom redu.

I vijećnik Mosta Maro Kristić rekao je kako će nakon izvješća gradonačelnika, s obzirom na okolnosti i neprimjerenost dnevnog reda, u svrhu zaštite javnog zdravlja i poštivanja propisane socijalne distance oni napustiti sjednicu.

-Kolega Barač je već poentirao na tim prijedlozima o povećanju točaka dnevnog reda. Nije logično i nije istina da ako ne donesemo izmjene plana korištenja javnih površina, naši ugostitelji neće moći koristiti te javne površine. Upitno je hoće li oni uopće poslovati, a bilo bi logičnije za svih da odluku o neplaćanju javnih površina za sve koji rade u zimskim mjesecima prolongiramo do 1. lipnja, a ne da stvaramo preduvjete da se zaključe s njima ugovori za površine koje neće ni koristiti – rekao je Kristić.

 

Pročitajte još

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist