Politika

MOST DUBROVNIK: Promašena i nepravedna porezna reforma Vlade RH!

slezak zgrada nekretnine11

Gradski koordinacijski tim MOST-a Dubrovnik osvrnuo se na najavljenu poreznu reformu Vlade RH.
Umjesto tržišno i socijalno pravedne i osjetljive porezne refome, kojom bi se smanjilo sadašnje preveliko porezno opterećenje građana i gospodarstva, smanjenjem poreznih stopa, a povećanjem porezne discipline, te oporezivanjem ekstra profita koje neopravdano ostvaruju banke, transnacionalne korporacije i druge monopolističke korporacije, a koji nije rezultat njihovog rada nego monopolističkog položaja na tržištu, Vlada RH predlaže uvođenje (novog) poreza na nekretnine, kojim će se novim porezom dodatno (nepravedno) porezno opteretiti uglavnom srednji sloj građana i to prije nego što su za to ispunjeni potrebni preduvjeti i analizirani svi učinci takvog novog poreza – ističu dubrovački MOSTovci te se osvrću i na predloženi novi porez na nekretnine.
-Takav se porez kod nas ne može uvoditi prije nego što se (kao što je to davno urađeno u nama susjednoj Sloveniji) srede i usklade katastarske i zemljišnoknjižne evidencije o nekretninama međusobno i što je najvažnije sa stvarnim stanjem na terenu. Naime, ne može se isto porezno opteretiti neka stara naslijeđena obiteljska kuća u ruševnom stanju koja se ne koristi niti može koristiti i luksuzna nova vila. Umjesto novog (nepravednog i promašenog) poreza na nekretnine bez prethodnog utvrđivanja je li te nekretnine ostvaraju i mogu ostvarivati prihod treba porezno obuhvatiti stvarni prihod od nekretnina, a kao novi socijalno i tržišno pravedni i osjetljivi porez uvesti porez na ekstraprofit.
Nažalost, teško je za očekivati da će se ova sadašnja Vlada RH, kao što je to npr. učinila mađarska vlada, usuditi pravedno porezno opteretiti banke, transnacionalne korporacije i druge monopolističke korporacije – zaključuju u priopćenju za javnost.

Pročitajte još

REBALANS, POSLOVANJE TVRTKI… Gradski vijećnici sastaju se na petak 13.

Dulist

Andro Vlahušić: Trećina proračuna je od ‘Lex Vlahušić’, a evo na čemu gubimo!

Dulist

NOVA DRAMA U DOMOVINSKOM POKRETU “Ova stranka više ne postoji, radi se o primitivnoj bandi”

Dulist