Hrvatska

MORH RAZRIJEŠIO DILEMU Srbi i ostali s dvojnim državljanstvom oslobađaju se obveze služenja vojnog roka ako…

generalna mimohod vojska 33

Konačno se zna – Hrvatska uvodi obvezni vojni rok koji počinje od 1. siječnja 2025. godine te će trajati dva mjeseca. Potvrdio je to ministar obrane Ivan Anušić. Osnovnu vojnu obuku proći će oko četiri i pol tisuće ročnika, a za to će dobiti i novčanu naknadu. U kratkom vremenskom razdoblju, unutar dva mjeseca, struka kaže da se može naučiti dovoljno vještina koje mogu biti ključne u mogućim sigurnosno-vojnim ugrozama.
—Za dva mjeseca vojnog roka, moguće je naučiti osnove vojne organizacije. Moguće je proći osnovnu pješačku obuku, moguće je proći osnovne elemente zaštite. Ugroze koje se mogu pojavljivati nisu samo poznavanje različitih vrsta oružja nego i kako se zaštiti od djelovanja različitih vrsta oružja – rekao je Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

MORH nam odgovorio
Nastavno na medijske natpise u kojima se postavlja pitanje ‘Hoće i Srbi i ostali ljudi sa dvojnim državljanstvom imati obvezu služenja obveznog vojnog roka u Hrvatskoj’, na što upućuje i članak 47. Ustava: ‘Vojna obveza i obrana RH dužnost je svih za to sposobnih državljana’, zanimalo nas je službeni stav Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Odgovorili su nam sljedeće:

‘Pravilnikom o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršavanju vojne obveze (Narodne novine, br. 114/14 i 102/17) propisano je koje su osobe oslobođen obveze služenja vojnog roka. Člankom 26. stavkom 1. podstavcima 3. i 4. navedenog Pravilnika propisano je da je obveze služenja vojnog roka oslobođena osoba koja je stekla hrvatsko državljanstvo naturalizacijom ili prirođenjem ako je u državi čiji je bila građanin regulirala obvezu služenja vojnog roka te osoba koja osim hrvatskoga ima i strano državljanstvo, a regulirala je obvezu služenja vojnog roka u inozemstvu.’

Priziv savjesti
Dakle, za zaključiti je da Srbi koji su se, makar ako je suditi po objavama na društevnim mrežama, ponajviše zabrinuli, kao i ostali s dvojim državljanstvom, nemaju razloga za brigu samo pod uvjetom da su odslužili vojni rok u državi u kojoj žive. Ako nisu, trebaju to odraditi kod nas. Naravno uvijek se mogu ‘izvući’ na priziv savjesti. Naime, Članak 47. našeg ustava dopušta prigovor savjesti ‘onima koji poradi svojih vjerskih ili moralnih nazora nisu pripravni sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u oružanim snagama’. Međutim to ne znači oslobađanje od svih obveza. Naime, kako se nadalje nalaže u ovom članku Ustava, ‘te su osobe obvezane ispunjavati druge dužnosti određene zakonom’. Riječ je dakle o civilnoj službi u okviru naših oružanih snaga.

O promjeni Ustava – ni riječi
MORH-u smo postavili i sljedeće pitanje: ‘S obzirom da Ustav nalaže obvezu služenja vojnog roka svim za to sposobnim hrvatskim državljanima, a imajući u vidu hijerarhiju pravnih akata Ustav je iznad zakona, pravilnika i svih ostalih ‘nižih’ pravnih akata, je li u vidu njegova eventualna promjena?’ Nismo dobili odgovor!
Nedavno smo se pišući o bojazni služenja vojnog roka osoba koje žive u drugim državama, a imaju hrvatsko državljanstvo, spomenuli objave jednog Srbina na Redditu koju su prenijeli i nacionalni mediji, a zahuktala se rasprava u komentarima iz koje je razvidno da se mnogi u sličnoj situaciji pitaju isto.
—Nisam rođen, niti sam ikada živio u Hrvatskoj, ali imam državljanstvo preko roditelja. Znam da se jednostavno ne moram odazvati s obzirom na to da ne živim u Hrvatskoj, ali ovo pitam najviše zbog putovnice. Mislio sam je napraviti, no zanima me može li mi biti odbijeno da je obnovim jer nisam odslužio vojni rok? Također, ako bih putovao ili prolazio kroz Hrvatsku, mogu li zbog istog dobiti kaznu ili čak pritvor? – napisao je.
Sad znamo kako stvari stoje! Da, morat će se odazvati ako nije odlužio vojni rok u Srbiji. U tom slučaju ima se pravo pozvati na priziv savjesti, ali onda će morati obavljati obveznu civilnu službu u našim oružanim snagama. Za nju se još ne zna koliko će točno trajati, ali je najavljeno da bi to trebalo biti minimalno duplo više nego obvezni vojni rok, dakle za pretpostaviti najmanje četiri mjeseca.

Pročitajte još

‘PINNA NOBILIS’ Pronađeno je pet juvenilnih jedinki plemenite periske

Dulist

Osobe s invaliditetom još uvijek čekaju na rješenja o inkluzivnom dodatku, osam mjeseci nakon stupanja Zakona na snagu

Dulist

Od 1. siječnja uvodi se obvezni vojni rok koji će trajati dva mjeseca

Dulist