Aktualno

Moody’s snizio hrvatski kreditni rejting

radovi759

Bonitetna agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Hrvatska s razine Baa3 na Ba1, odnosno na razinu "junk", što je već sredinom prosinca učinila i agencija piše Standard&Poor’s, piše Index.hr.

Agencija je srušila kreditni rejting za jednu razinu zbog izostanka gospodarskog oporavka te slabih izgleda u nadolazećim mjesecima te upozorila ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik. Hrvatska sada ima najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997. godine.

– Glavni razlog spuštanja rejtinga su slabi izgledi za gospodarski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta – navedeno je u priopćenju Moody’sa kojeg potpisuje analitičarka Lucie Villa.  Moody's procjenjuje da zbog krize u zemljama EU-a najvjerojatnije neće biti potražnje za hrvatskim izvoznim proizvodima.

– Uslijed pada BDP-a Vlada ne može dovesti javne financije u red samo efikasnijim prikupljanjem poreza i smanjenjem kapitalnih ulaganja već treba srezati izdatke za socijalno osiguranje, smanjiti poreze i ulaganja u brodogradnju – smatraju analitičari Moody’sa.

– Evidentno se ne snalazimo, evidentno ne radimo prave stvari, evidentno ne pokazujemo nikakve znakove oporavka. Čak ni ulazak u Europsku uniju 1. srpnja evidentno nije dovoljan da se ne vidi ili da se manje vidi stanje u Hrvatskoj", prvi je komentar ekonomskog analitičara Guste Santinija.

– Ovi izvana sve skupa vide i jasno da vele 'čekajte, to je zemlja u kojoj se donose zakoni koji se ne mogu sprovesti, to je zemlja koja je dužna, zemlja u kojoj raste nezaposlenost, u kojoj pada gospodarska aktivnost'. To su sve ozbiljne stvari i normalno je da smo dobili ocjenu koju smo dobili i normalno je da nam strane investicije neće riješiti problem. Strane investicije mogu biti potpora i to dobro došla potpora, ali nisu rješenje problema. To je u ekonomiji poznato – pojašnjava Santini.

– Jasno da nema potražnje za hrvatskim proizvodima. Priče da ulazimo u veliko tržište, tržište velikih šansi – mi nemamo konkurentnih sposobnosti da uđemo – smatra Santini.

Profesor s Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović kaže da Vladi nije bilo lako, s obzirom na to da je zatekla zemlju u gospodarskom kaosu. Ipak smatra da nije ponudila dobar model kako riješiti ono što je zatekla.

– Ono što mene brine jest da taj program na kojem se sada inzistira praktično nije uvjerljiv, odnosno ne može kao takav dati rezultate, nema u sebi one poluge za izvlačenje iz ove depresije – rekao je Lovrinović koji smatra da se paralelno trebaju odvijati dva procesa – kontinuirano restrukturiranje u realnom sektoru i ekspanzivnija monetarna politika.

– To je ono što se nije napravilo i to je taj problem – rekao je. Pojašnjava da se nastankom krize 2008. godine očekivalo da ćemo ići u ovakvom smjeru, ali ne zbog krize već zbog toga što Hrvatska vodi ekonomsku politiku koja produbljuje krizu.

– Sada je jedina realnost da to financiranje investicija ide dominantno iz domaćih izvora jer očito više nitko ne može biti u zabludi da očekuje da inozemne investicije budu pokretač. Sad domaće investicije u domaćoj valuti moraju i jesu jedini način poticanja investicija. Sad smo načisto. Budući da smo proglašeni smećem, sad je i onaj tko je imao imalo iluzija načisto da se moramo osloniti svoje  snage, a da bi se to postiglo mora se staviti u funkciju domaći monetarni sustav i štednja koja postoji u Hrvatskoj – kazao je Lovrinčević.

Još jednom je naglasio kako se pristup HNB-a mora promijeniti, no i dodao kako ni on nije svemoćan i da to može riješiti jedino u suradnji s Vladom i svim drugim akterima koji sudjeluju u kreiranju makroekonomske politike.

Pročitajte još

Dubrovački HGSS-ovci sudjelovali u spašavanju paraglajdera na Biokovu

Dulist

Četiri sveučilišna odjela postaju fakulteti!

Dulist.hr

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist