Kultura

“Moje djetinjstvo u Dubrovniku bilo je čarolija”

krmpotic mediji 02

Povodom održavanja niza svečanih događanja “Dubrovački triptih za Vesnu Krmpotić”, koja organiziraju Hrvatsko indijsko društvo prijateljstva, Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik, Grad Dubrovnik te Udruga Drvo mladih Bonsai, jutros je održana konferencija za medije.

– Jako sam i uzbuđena i smirena što sam ovdje, jer je Dubrovnik moj rodni grad. Prije 80 godina roditi se u Dubrovniku bilo je čudesno i rijetko. Mojih prvih sedam godina života u ovom gradu bile su prava čarolija – rekla je priznata hrvatska pjesnikinja i književnica Vesna Krmpotić, podsjetivši kako je njen otac u vrijeme njenog rođenja bio ravnatelj dubrovačke bolnice.

– Ljepota i čarolija su me kao dijete potpuno obuzeli i ostavili najdublji trag. Taj dodir je u meni ostao i on je prvi i osnovni poriv poezije, jer ona želi rječju uspostaviti ono što se riječima ne da iskazati. Bavi se suptilnom akrobacijom da nam kaže nešto neiskazivo i neubičajeno, za što moraš odgajati svoj sluh da bi čuo, vidio i doživio. Dubrovniku kao čarolijskoj koljevci zahvaljujem što se to dogodilo i sačuvalo godinama – istaknula je Krmpotić.

Krmpotić je ispričala kako je, kad se preselila u Zagreb, i dalje bila nesretna što je otišla iz Dubrovnika.

– Nisam to mogla prežaliti, to je bila moja i Dubrovnikova tajna. Znam da sam stalno razgovarala s Dubrovnikom, tješila ga. On je sjedio nasuprot meni, u velikom naslonjaču, a ja sam kao dijete sjedilapreko puta i govorila: Nemoj ti plakati, Dubrovniče, ja ću se tebi vratiti. I, evo, tu smo, to je taj povratak. I otkad sam tu svega sam toga svjesna i zahvalna što mi je ovaj grad bio grad rođenja – rekla je Krmpotić.

U ime Matice hrvatske, jednog od suorganizatora posjeta Vesne Krmpotić Dubrovniku, Vesna Čučić je podsjetila kako je Krmpotić već bila gošća Dubrovnika 2011. godine, povodom objave antologije hrvatske i crnogorske poezije „Svijeća ispod glasa“ u sklopu projekta „Dubrovnik i Kotor gradovi i knjige“. Dodala je kako se Krmpotić jučer u Dubrovačkim knjižnicama susrela s dubrovačkim gimnazijalcima.

Dunja Pavliček iz Hrvatskog indijskog društva prijateljstva podsjetila je kako je HIDP još u lipnju druženjem iznenađenja s Vesnom Krmpotić u Kazalištu Komedija.
– Na tom događanju se rodila ideja da se slavlje nastavi u Dubrovniku, a znali smo da dugo nije bila u svom rodnom gradu. Zato smo odučili povezati Dubrovnik i Vesnu – rekla je Pavliček, na što je Krmpotić dodala kako to „zvuči kao neka bajka“.

Zoran Kunić iz izdavačke kuće Bona Vita istaknuo je kako je ta kuća prvi dio petoknjižja o vrlini istine darovala dubrovačkim knjižnicama.
Vesna Krmpotić na kraju je izjavila kako će možda i ovaj susret biti dio neke iduće poezije.
– To ja ne znam. Ja samo slušam kad se počne događati i pretvorim se u olovku. Ne stvaram ja, nego slušam i pišem. Dubrovnik je u meni sazreo do tog stanja kad ga doživljavam ne samo kao grad  ljepotu, nego kao stanje duha. To stanje traje i u trenucima i u prilikama koje ne pogoduju takvom stanju – zaključila je Krmpotić.

Nakon konferencije za tisak Krmpotić se susrela s dubrovačkim srednjoškolcima i studentima na predavanju pod nazivom "Promjena svijesti – promjena svijeta".

Vesna Krmpotić večeras u 19 sati će sudjelovati na književnoj večeri "Vesnin povratak Gradu", koju u velikoj dvorani Poslijediplomskog središta u Dubrovniku organizira dubrovački ogranak Matice hrvatske u suorganizaciji s Gradom Dubrovnikom i Hrvatsko-indijskim društvom prijateljstva.
U subotu slijedi posjet Konavlima i susret na Grudi u prostorijama konavoskog ogranka Matice hrvatske.

Pročitajte još

Otvorena izložba ‘U primorskom popretu’

Dulist

Renomirani francuski pijanist Aimard nastupit će u Dvoru!

Dulist

SLAVEN TOLJ U KARLOVCU: ‘Druže Tito, mi ti se kunemo!’

Dulist