DuList IN

MODERNI IDENTITET Cambi ima novo lice, ali od klapskog duha ne odustaje

CAMBI svi 10

Klapa Cambi nedavno je predstavila svoj novi i moderni identitet. Iz naziva su ‘izbacili’ riječ klapa te se na pozornici predstavljaju kao osmeročlani sastav u kojem četiri lead vokala preuzimaju Jure Nikolić, Sandro Gerbec, Joško Tranfić te Luka Čulić koji je ujedno i novi član. Novi Cambi, uz njih, čine i Ante Nikolić, Teo Kapov, Emil Kožul, Marin Mandić, Tomislav Jelić i Petar Lozo. Kao novinu i jedan zaokret ističu nastup uz stalan prateći band u kojemu su se našli, kako ističu, njihovi dragi prijatelji Duje Ivić na klavijaturama, gitarist Ivan Kozina, bubnjar Ivan Ika Bilić i Toni Gunjača na bas gitari. Cambi je tako najjednostavnije rečeno postao grupa. No, zbog promišljenog koncepta, novog imena, logotipa, repertoara i cjelokupnog imidža, vole reći da je Cambi u punom smislu te riječi – projekt.

Zašto ste se odlučili na ovu promjenu i što njome želite pokazati na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Jure: Klapa Cambi oduvijek je težila pomicanju granica. Hrabro se išlo s novim idejama, a mladost ove današnje ekipe zasigurno je pridonijela ovoj promjeni. Svakako je trebalo napraviti i neku distinkciju na tržištu i vjerujemo kako smo na ovaj način samo počeli, ono što bi vi u Dubrovniku rekli, ‘akomodavat se bremenu’.

Luka: Vjerujemo kako postoji prostor na tržištu za jedan ovakav projekt koji njeguje dobre vokalne aranžmane za koje moramo pohvaliti našeg Joška Tranfića kao i odlične glazbene aranžmane za koje su zaslužni naši dragi prijatelji Hrvoje Domazet i producent Tomislav Mrduljaš te moderniji pristup mediteranskom pop zvuku koji nam je svima u srcu. Vjerujemo kako će pravi Cambi publika doživjeti tek na koncertima jer vas očekuje brz i poletan repertoar koji će vas ugodno iznenaditi. Naravno, nadamo se da će do toga, za svirke uživo, u ova nepovoljna vremena doći što prije.

CAMBI Giuliano foto Milan LatkovicKako je koronavirus utjecao na vaše glazbeno djelovanje? Smatrate li kako ste izabrali pravo vrijeme za pokazati novo lice?

Sandro: Ovo razdoblje zaista je izvan svake naše moći i na njega nismo mogli utjecati. Spot za prvi singl s Giulianom ‘Zovem prijatelje moje’ snimali smo svega nekoliko dana prije karantene i u trenutku kada smo ga odlučili objaviti, shvatili smo da nema točnijeg trenutka. Prazan Split u svitanje ocrtao je našu realnost jer nismo se mogli viđati, nismo mogli biti jedni pored drugih – mogli smo samo zazivati svoje prijatelje pa je zapravo pjesma i novi identitet došao možda čak i u točnijem trenutku nego smo i sami očekivali. Svakako treba spomenuti kako je za naše video priče zaslužan redatelj Milan Latković koji je svojim radom odveo Cambi zaista korak dalje.

Osim singla s Giulianom, ‘izbacili’ ste duet i s Nenom Belanom. Riječ je o dvije obrade njihovih poznatih pjesama. Koliko vam znače ove glazbene suradnje?

Joško: Radi se o glazbenicima koji su zaista svaki na svoj način postali neizbježan dio i dalmatinskog i hrvatskog pop zvuka, a pjesme ‘Zovem prijatelje moje’ i ‘Oceani ljubavi’ već su klasici. Iznimno smo im zahvalni što su prepoznali ovaj projekt i poklonili nam svoje vrijeme.

Pripremate li još koju suradnju?

Joško: Kad već pitate, moramo vam odati tu tajnu. U pripremi je već i iduća suradnja i neke koje će vas poprilično iznenaditi. Recimo samo da nećete vjerovati svojim ušima (smijeh).

cambi 1Dakle, izdajete singl po singl, s poznatim hrvatskim pjevačima. Ali, sprema li se uskoro autorski materijal i album? Ako da, koji će žanr prevladavati?

Sandro: Cijeli ovaj projekt pomno je osmišljen i dio priče koju zovemo ‘Zovem prijatelje moje’. Očekuje vas album u izdanju Dallas Recordsa na kojem će se naći neke već dobro poznate pjesme kao i poneka nova autorska djela u duetima s dobro poznatim imenima naše scene. Već smo spomenuli kako se radi o mediteranskom pop zvuku koji će vas zasigurno kako raspjevati tako i rasplesati.

Je li u potpunosti nestao vaš klapski duh?

Jure: Nikako. To je nešto od čega Cambi nikada neće odustati i zauvijek će biti upisano u naš genom. U ovom sastavu i dalje se njeguje višeglasno pjevanje i ljubav prema dalmatinskoj pismi te će publika u nekim trenucima na našim koncertima prepoznati i dobro poznata lica klape Cambi kao i vokalne bravure. Ipak, odlučili smo otići korak dalje i pružiti vam topli mediteranski zvuk i jedan novi Cambi.

Gitara i mandolina postali su vaši neizbježni instrumenti tijekom izvedbi. Prije ih niste koristili, kako ste se sad na njih odlučili?

Jure: Prvi singl obilježio je zvuk čela i mandoline koju odlično svira naš vokalist Marin Mandić, dok su ‘Oceani ljubavi’ karakteristični baš po zvuku harmonike. Razmišljalo se pomno o zvuku novog Cambija i ovi instrumenti su definitivno nešto po čemu se želimo razlikovati. Tu je i ukulele koji svira naš bas Joško Tranfić, tako da je ljetni zvuk zajamčen na našim nastupima.

cambi Darija Opacak8Imate li već planirane gaže tijekom ljeta? I stižete li nam do Dubrovnika?

Joško: Trenutna situacija i nama je jako poremetila planove kao i svima, ali moramo istaknuti da se jako veselimo svirkama početkom kolovoza u Supetru i Trogiru. Početkom kolovoza čeka nas nastup na supetarskoj rivi, a osmog u mjesecu nastupamo uz dragog nam prijatelja Nena Belana i njegove Fiumense na KulaKula festivalu u impozantnoj trogirskoj Kuli Kamerlengo. Rado ćemo se odazvati i pozivu u Dubrovnik – bilo da se radi o nekoj ljetnoj pozornici ili da čujemo tu predivnu akustiku Kazališta Marina Držića. Samo da ovo nevrijeme oko nas svih što prije prođe i da se možemo vratiti svima nam potrebnoj glazbi.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. srpnja 2020.

Foto: Saša Burić, Milan Latković, Darija Opačak

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Na Stradunu u smiraj dana

Dulist

[FOTOGALERIJA] Tko je uživao na domjenku nakon ‘Ekvinocija’?

Dulist

Tanja Matić Jovanović provodi godišnji odmor u rodnom Dubrovniku

Dulist