Hrvatska

MLADI PROJEKTNI MENADŽER ISTIČE Neopravdano visoke cijene predstavljaju izazov i hitno zahtijevaju rješenje

patrik flis

Patrik Flis, 27-godišnji projektni menadžer koji se ističe u svojoj branši, vidi potencijal Hrvatske u tome da u bliskoj budućnosti doseže znatno višu razinu turističke ponude, pod uvjetom da se zajednički usmjerimo na unaprjeđenje kvalitete. Analizirajući prošlu turističku sezonu, navodi kako se suočavamo s određenim izazovima pri prognoziranju njenog ishoda.
-Ova godina će, nadam se, biti prilika za ispravak. Iako statistike pokazuju zadovoljavajuće brojke, one se odnose samo na pojedine lokacije. Postavlja se pitanje o onim destinacijama koje nisu dostigle performanse prethodnih godina. Povećanje cijena i kvaliteta turističke ponude su ključni faktori koji utječu na ovaj trend. Neopravdano visoke cijene predstavljaju izazov na nacionalnoj razini, i hitno zahtijevaju rješenje. Postavlja se pitanje kako sankcionirati one koji postavljaju cijene koje nisu u skladu s kvalitetom ponude, i ko će voditi nadzor nad ovim praksama. Visoke cijene, poput 3-4 eura za sladoled ili 20 eura za špagete ili pizzu, moraju biti opravdane odgovarajućom kvalitetom. Ovdje se također postavlja pitanje zaštite potrošača. Postoji realna opasnost od gubitka vjernih gostiju srednjeg sloja – rekao je Flis. Trebamo biti svjesni važnosti kritika i recenzija, kaže.
-Razmatrajući cijene u noćnim klubovima, gdje kokteli dosežu 20-25 eura, boce alkohola 250-300 eura, a voda i sokovi su preko 5 eura, postaje jasno da ovakva politika cijena vodi u pogrešnom smjeru. Usporedba s cijenama u inozemstvu, posebice u SAD-u, nije opravdana jer naša ponuda i kontekst se značajno razlikuju. Treba se zapitati što točno nudimo da bismo opravdali ove cijene. Ako ponuda zaista opravdava cijenu, gosti će to prepoznati i vratiti se, no većina lokala trenutno ne zadovoljava ovaj standard – istaknuo je. Što se tiče nautičkog turizma, navodi dalje, on pokazuje stalni rast. Ulaganja u nove hrvatske brodove svake godine unaprjeđuju ovaj segment, doprinoseći rastu elitnog turizma.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist