Zanimljivosti

Mladi Dubrovčanin Oscar Jerinić izradio Vukovarski vodotoranj od kockica!

kockus

Tijekom gostujućeg koncerta Gradske glazbe Dubrovnik u Vukovaru, mladi Dubrovčanin Oscar Jerinić je imao priliku vidjeti i obići vodotoranj. Iskustvo ga se toliko dojmilo da se po povratku u Grad odlučio upustiti u izazov izvan zone komfora. Odlučio je složiti vodotoranj od kockica! Ova zanimljiva priča objavljena je na stranicama ‘Kockus‘ edukacija u sklopu koje se upoznaje djecu s osnovama 3D modeliranja i digitalnog dizajna kroz slaganje kockica na računalu.

-U proljeće sam bio u Vukovaru na koncertu s Gradskom glazbom Dubrovnik, a kada sam se vratio u Dubrovnik odlučio sam složiti vodotoranj, jer je puno bolja ideja nego zvonik kojega sam prvog krenuo raditi. Za vodotoranj mi je trebalo upravo onoliko vremena koliko je i trajala edukacija, otprilike 6 sati slaganja. Najviše mi se sviđa zastava na njemu, a najteže mi je bilo složiti krov. Danas i dalje slažem kockice na računalu jer sam odlučio nastaviti ići na dodatne sate slaganja Kockus edukacije, gdje sada gradim piratski brod za natjecanje u kreacijama, na temu LEGO gusara – rekao je Jerinić.

kockus edukacija vodotoranji 02 oscar jerinic

Vukovarski vodotoranj počeo se graditi 1962. godine, a proradio je kao vodospremnik 1968. godine. Tijekom bitke za Vukovar 1991., vodotoranj je primio oko 640 projektila i svejedno ostao stajati, čime je postao i ostao simbol stradanja i otpor grada.

Tijekom gradnje Oscar se služio raznim fotografijama pravog tornja kako bi kockastu verziju učinio što vjernijom kopijom originala. Najveći izazov ove kreacije leži u činjenici da je toranj okrugao i pun krivina, dok su kockice vrlo kockaste. Da bi postigao prepoznatljivu siluetu tornja, Oscar se morao koristiti brojnim naprednim tehnikama slaganja. Kockasti vodotoranj je trijumf upornosti i kreativnosti mladog Oscara koji se tijekom gradnje više puta suočio sa naizgled bezizlaznim problemima i svaki put pobijedio – baš kao i Hrvatska, ističu se na stranicama ‘Kockusa’ o kreaciji.

kockus edukacija vodotoranji 01 oscar jerinic

Oscar Jerinić stiže iz Zlatnog potoka gdje tijekom praznika neumorno vodi borbu između svoja dva najdraža hobija: slaganja kockica i kupanja na Belvederu. U sklopu muzičke škole uči svirati bubnjeve, a ujedno je i član Gradske glazbe Dubrovnik gdje je, prema njegovim riječima, u stanju svirati sve vrste udaraljki!

Izvor teksta/foto: Kockus

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist