DuList IN

Mlada dubrovačka umjetnica Andrea Vukoja i njen zlatni Parac

c andrea vukoja 4

Grad. Kad samo spomenemo naš Grad, nama Dubrovčanima, osim povijesti, najljepših ulica i svima pre­poznatljivih tvrđava, prvo na pamet pada naš zaštitnik. Pa on se nalazi na svakom koraku naše gradske jez­gre, na svakoj tvrđavi i svakom ulazu u Grad. Svi ga poštujemo, volimo i jedva čekamo proslaviti njegov dan. S obzirom na to da su moji najdraži i trenutno glavni motivi, upravo arhitektura Grada, ali i oni dubrovačkih narod­nih nošnji, ni motiv našeg Parca nije mogao proći nezapaženo. Kod mene se isprepliće sve. I na moj, šareni način stvaram sve ono što čini naš Grad cje­linom – govori nam mlada slikarica Andrea Vukoja u čijem se ateljeu ‘kuha’ svašta nešto, no ove je godine, ususret Festi, odlučila posvetiti više pažnje našem Parcu.
— Inače, nekad mislim da od silnih ideja jednostavno nemam vremena za sve. Ali pokušavam si posložiti pri­oritete i ići polako. Jedno po jedno – naglasila je Vukoja koja je nedavno kao članica Dubrovačke udruge likovnih umjetnika sudjelovala u izložbi ‘Grad je Sv. Vlaho’, a kroz svoje su radove pri­kazali svoje viđenje Feste.
— Osim rada koji sam pripremila za izložbu, na svom ću Instagram profilu objaviti još nekoliko slika sa sv. Vla­hom u glavnoj ulozi.
c andrea vukoja
‘Golden girl’
Njene radove općenito krasi zlatna boja, odnosno zlatne konture zbog kojih je dobila i nadimak ‘golden girl’.
— Moram vam priznat’ da mi se baš sviđa taj nadimak. Mislim da će to zau­vijek ostati moj ‘touch’ broj 1. Osim zlatne boje, volim teksture, volim žive boje i to je ono što krasi svaki moj rad pa tako i slike sv. Vlaha. Što se tiče kipova, mogu reći da sam s tim tek kre­nula, ali možete svašta od mene očeki­vati. Nikad se nisam voljela ograniča­vati samo na jednu stvar, a kiparstvo je nešto što sam tijekom fakulteta baš zavoljela. Pa eto, neću puno o tome pri­čati, ali uskoro bi se svašta nešto novo moglo ‘skuhati’ – kaže nam Vukoja ističući da njenih Vlaha ima posvuda. ­
— Jako sam sretna radi toga. A naj­više zahvalna svima koji prepoznaju moj rad i trud, kojima se sviđa to što radim i koji me u tome podržavaju.
c andrea vukoja 6
‘Grličanje se nikada nije propuštalo’
Za nju je Festa uvijek bila važna i sma­tra je jednom od najdražih i svakako važnijih tradicija našeg Grada.
— Zadnjih godina dok sam bila na fakultetu, to bi uvijek bilo vrijeme ispita i ispitnih rokova pa na žalost već nekoliko godina nisam imala pri­liku biti doma u to vrijeme. Zato se ove godine nekako posebno veselim. Dok sam bila dijete urezalo mi se u sjeća­nje kako bi baba s Pelješca dolazila pa bi se sestra i ja s njom spuštale u Grad. Grličanje se nikada nije propuštalo, a mama bi mi svake godine pričala kako je Sveti Vlaho pomogao dječaku kojemu je riblja kost zapela u grlu. Ja sam uvijek s nekom posebnom ljubav­lju gledala lijepe narodne nošnje i pro­cesiju s barjacima i relikvijama. Možda se tada i rodila ljubav prema zlatnoj boji, nošnjama i detaljima koje često slikam – zaključila je.
c andrea vukoja 3
Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 2. veljače 2022.

Pročitajte još

Pogledajte što vas očekuje u novom kino tjednom programu!

Dulist

SUSRET NA KORČULI Vatreni usrećili Severininog sina!

Dulist

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist