Kultura

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA Ivana Lovrić Jović odgovara hoće li svetkovnik istisnuti festanjula?

Ivana Lovric Jovic

Predavanje dr. sc. Ivane Lovrić Jović, voditeljice Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Dubrovniku, na temu „Hoće li svetkovnik istisnuti festanjula? Filološke bilješke o dubrovačkome vokabularu“ održat će se u petak, 17. ožujak, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

U jednosatnome će se predavanju predstaviti dubrovački vokabular analiziran u posljednjoj autoričinoj knjizi (u suautorstvu sa Željkom Jozićem) – Libro od svetoga Vlaha. Posebna će se pozornost posvetiti podrijetlu svetčeva imena te opisu i etimologiji naziva za jela i namirnice.

Dio predavanja bit će posvećen gorućim pitanjima govornika dubrovačkoga idioma: moraju li se dubrovačke riječi prereći standardnim inačicama (festanjuo/ svetkovnik), je li standardni genitivni oblik Vlahe obavezan i može li se kadšto uporabiti autohtoni oblik Vlaha te sličnim jezičnim prigodama u kojima Dubrovčani osjećaju ugrozu od standardnoga hrvatskog jezika. Predavanje je namijenjeno široj publici, a posebnu bi korist mogli imati novinari i nastavnici hrvatskoga jezika koji nastoje učenicima približiti jezičnu baštinu Grada.

Ovim predavanjem Dubrovačke knjižnice zaključit će program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika (21. 2. – 17. 3.).

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist