Kultura

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Predavanje Katje Bakija o ključnoj ulozi Marulićeve Judite

BAKIJA CASOPIS PRDAVANJE 2

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji ove godine u fokus stavlja hrvatske autore, odnosno hrvatsku knjigu, Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje povjesničarke književnosti i književne kritičarke, profesorice na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Katje Bakija. Tema predavanja je ‘Ključna uloga Marulićeve Judite u stvaranju hrvatskog književnog i jezičnog identiteta’. Ovo događanje održat će se u srijedu, 10. studenoga 2021., u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (Ul. Cvijete Zuzorić 4, III kat) s početkom u 18 sati.

Marko Marulić, ugledni humanist kojeg su suvremenici za života smatrali klasikom, kršćanski moralist i teološki pisac, bio je iznimno cijenjen i čitan autor u Europi, a pisao je na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku.

Na tradiciji aktualnih ideja europskoga humanizma, ugledajući se na stare poete (antičke pjesnike) i začinjavce, hrvatske pjesnike s kojima ga povezuju jezik i versifikacija, Marulić je stvorio prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti. U godini smo u kojoj se obilježava 500 godina od tiskanja Marulićeve Judite čiji se jedan od samo dva sačuvana primjerka prvoga izdanja, i to jedini kompletan, uz još neka važna Marulićeva djela, čuva u knjižnici Franjevačkog samostana u Dubrovniku. Judita je tiskana tri puta za Marulićeva života, prvi put dvadeset godina nakon što je napisana (dovršena 1501. i tiskana 1521 .) i stekla je status uzornoga djela hrvatske književnosti, a prevedena je na engleski, mađarski, talijanski, francuski i litavski, dijelom i na slovenski, španjolski i njemački jezik.

Mjesec hrvatske knjige ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenog u okviru Godine čitanja. Tema glasi ‘Hrvatski autori u Godini čitanja’, a moto ‘Ajmo hrvati se s knjigom’!

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist