Kultura

MISTIČNA PRIČA MEŠE SELIMOVIĆA ‘Derviš i smrt’, čarolija baleta u parku Gradac

Dervis i Smrt

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split prvi put u povijesti gostuje na Dubrovačkim ljetnim igrama, a festivalskoj publici predstavlja se svojim lanjskim uspješnim naslovom ‘Derviš i smrt’ prema romanu Meše Selimovića u koreografiji Igora Kirova, u četvrtak i petak, 9. i 10. kolovoza s početkom u 21.30 u parku Gradac.

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf sa svjetskom karijerom te trenutni ravnatelj Baleta HNK Split Igor Kirov, jezikom plesa uspio je dočarati svijet metafizičkog, mističkog Selimovićeva „Derviša i smrti“, čas svođenja računa sa životom i svijetom u kojem suštinska pitanja i odgovori uvijek ostaju nedohvatni. U tome mu je pomogla sjajna autorska ekipa: libretist Sašo Dimoski, skladatelj Goran Bojčevski, kostimograf Aleksandar Noshpal, scenograf Slaven Raos, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić te oblikovatelj zvuka Petar Ivanišević. U naslovnoj ulozi derviša Ahmeda Nurudina nacionalni je prvak Tomislav Petranović koji je kazao da se radi o najzahtjevnijoj ulozi koju je ikada plesao, a da je iskusni baletan Petranović tom zadatku i više nego dorastao svjedoči dodijeljena mu Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju baletnu mušku ulogu u 2017. godini.

O pripremi ove koreografije, Kirov je zapisao kako je Derviš simbol duše koja transcendira sve geografske i religijske i uopće, sve vanjske odrednice, nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru. „Svojom koreografijom pokušavam zaroniti iza toga, u podsvjesno, u potragu za ljudskom biti. (…) Moj je zadatak kao koreografa prikazati suočenje s vlastitom dušom i pokušaj oslobođenja duše, što bi u konačnici, kad svi zastanemo i udahnemo, svakome trebalo biti cilj“ zaključio je Igor Kirov.

Balet splitskog HNK „Derviš i smrt“, praizveden lani na Splitskom ljetu, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama imat će dvije izvedbe, 9. i 10 kolovoza, u parku Gradac, s početkom u 21.30. Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupnju ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kn donosi voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati, gdje svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30% za kupnju ulaznica. Upite vezane za kupnju ulaznica i rezervacije zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: sales@dubrovnik-festival.hr ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 te 095 323 2050.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist