Kultura

‘MIŠEVI I MAČKE NAGLAVAČKE’ Proslavljena pedeseta obljetnica poznate zbirke pjesama

paljetak 50g misevi i macke naglavacke

Dubrovačke knjižnice organizirale su 14. studenoga u Ogranku Lapad, književni susret s akademikom Lukom Paljetkom povodom pedesete obljetnice prvoga izdanja njegove zbirke pjesama za djecu “Miševi i mačke naglavačke”. Susretom je moderirala knjižničarka Katarina Palinić.

Ideja za Zbirku došla mu je jer je kao dijete imao mačku s kojom se volio igrati, ali shvatio je da bi se ona više voljela igrati s jednim mišem. Oduševljena djeca pozorno su slušala Paljetka dok je čitao neke od pjesama iz Zbirke. Između čitanja obavezna su bila i pitanja upućena autoru o likovima iz pjesama, diskutirali su o njihovim radnjama, a neke su zanimale i osobne stvari vezane za akademika, osim godine rođenja (1943.), pitali su ga i koja mu je knjiga bila najdraža kada je bio njihovih godina, a gospar Luko je odgovorio kako je to ”Pale sam na svijetu”. I on je njih pitao vole li čitati i što trenutno čitaju. Uz to im je dao savjet ‘da čitaju kad mogu, ali to ne znači da moraju samo to raditi’. Djeca su Paljetku uručila svoje crteže i fotografirala se s njim.

– Razgovarajte jedni s drugima, ne šaljite sms-ove. Ljepše je igrati se nego gledati u mobitel – zaključio je akademik Luko Paljetak svoj susret s djecom i odraslima.

Zbirka “Miševi i mačke naglavačke” objavljena je 1973. Iste je godine nagrađena književnom nagradom Ivana Brlić-Mažuranić. Ubrzo nakon objavljivanja uvrštena je na popis obveznih lektira za učenike nižih razreda osnovnih škola, pa duhovite pjesme o miševima, mačkama, gusjenicama, krokodilima i brojnim drugim životinjama i stvarima već desetljećima generacije djece uvode u čudesan svijet pjesništva.

Tijekom 2023. godine Knjižnice su organizirale niz susreta kako bi učenici trećih razreda dubrovačkih osnovnih škola upoznali akademika Paljetka, a ovim susretom željele su to omogućiti djeci i odraslima koji nisu imali tu priliku. Događanje je organizirano i u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist