Aktualno

Miro Gavran o nagađanjima o kandidaturi za predsjednika

006miro gavran

Predsjednik Matice Hrvatske, ugledni književnik Miro Gavran u posljednje se vrijeme u medijima neslužbeno spominje i kao nestranački kandidat HDZ-a na izborima za predsjednika Republike. U intervjuu za HRT rekao je više o tome i o novom zakonu o hrvatskom jeziku.

O hrvatskom jeziku

Na pitanje novinarke koliko je teško i izazovno očuvati standardni hrvatski jezik u suvremenom dobu i utjecaju tehnologije te anglizama?

– To je zahtjevno čak i velikim nacijama kao što je Francuska, kao što je Španjolska, koji su puno prije nas donijeli zakone o svome jeziku i koji su shvatili da u vrijeme globalizacije i oni moraju skrbiti o svom jeziku na jedan ozbiljan, odmjeren način i sustavan. Tako da mi je beskrajno drago i svi smo mi u Matici Hrvatskoj sretni što smo uspjeli doći do ovog zakona o hrvatskom jeziku koji jamči institucionalnu skrb za hrvatski jezik – rekao je književnik.

O novom zakonu naveo je da će  sigurno donijeti puno dobroga svima onima kojima je stalo do hrvatskog jezika.

– Sankcije i nekakvi inspektorati bi bili kontraproduktivni. Ja mislim da taj zakon može na edukativnom planu puno dobroga učiniti. On se odnosi samo jedno – na javno i službeno priopćavanje. Uopće se ne odnosi na književno stvaralaštvo, dakle mi pisci ćemo pisati kako smo i dosad pisali. Ljudi će privatno govoriti onako kako se njima sviđa, doma, njegovati svoje idiome. Zakon se naravno oslanja na onu zlatnu formulu hrvatskog jezika: ča kaj, što. I naravno da postoje drugi načini kako se može on implementirati na sustavan način, a to je naravno kroz obrazovni sustav, preko trgovačkog suda – rekao je Gavran.

O nagađanjima o kandidaturi za predsjednika Republike

Književnik je naveo kako ga je puno novinara pitalo za navodnu kandidaturu za predsjednika RH

– Ja sam i sam bio iznenađen kada se prije tri, četiri tjedna u dvojim dnevnim novinama pojavilo moje ime. Doista me u zadnjih 25 godina jedno 7-8 stranaka pozivalo na angažman, predlagalo mi da budem ili na listi za Sabor, čak prvi, drugi, ili kandidat čak za gradonačelnika Zagreba prije tri godine kad su bili izbori. Ja sam sve to otklonio i naravno da se puno spekulira o mom imenu samo zato što sam javna osoba i u Matici Hrvatskoj sam neke lijepe stvari uspio sa odličnim suradnicima – naveo je te dodao da bi razmislio o tome kad obavi poslove u Matici i u književnosti.

Gavran nije konačno odgovorio hoće li biti kandidat ovoga puta, ali je naveo da nije stigao razmišljati o tome.

– Preda mnom je sada jedno intenzivno ljeto kad bih se trebao posvetiti i pisanju, a i još ovih mjesec dana puno toga moram odraditi za Maticu Hrvatsku. Tako da se tim nisam stigao baviti. Iznenadilo me to kad se pojavilo u medijima i onda su krenuli telefoni, prijatelji (…) zamislio sam se nad time, ali nisam niti donio odluku niti imao razgovore. Ali jednog dana nije nemoguće, a sada mi u ovom trenutku nije na umu – zaključio je.

Pročitajte još

Vesela atmosfera na cavtatskom karnevalu

Dulist

Željko Raguž dočekao Modrića i Kovačića u Dubrovniku

Dulist

Prometna nesreća kod Dola: Vozilo završilo na krovu

Dulist