Naša slatka suradnica iz Samobora Jannette Razum pripremila je nekoliko recepata za nadolazeće blagdane. Riječ je o čak deset slatki recepata – puslice s čokoladom i lješnjacima, božićna zvijezda s bademima, linzer pita s džemom od jagoda, kokos kuglice s bijelom čokoladom, speculaas keksi, božićni kolač sa začinima, vanilin kiflice, torta s lješnjacima i mascarpone sirom, bijela Ferrero torta i čokoladne zvjezdice
Uživajte!
Pripremila: Jannette Razum
Puslice s čokoladom lješnjacima
SASTOJCI ZA PUSLICE
2 bjelanjka
140 g šećera
1 žličica limunovog soka
OSTALO
150 g čokolade
2 žlice ulja
100 g lješnjaka
Lješnjake tostirajte, ohladite pa sitno nasjeckajte i ostavite sa strane.
Bjelanjcima dodajte malo soli te ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu od bjelanjaka. Na kraju dodajte 1 žličicu limunovog soka. U smjesu za puslice ili kore od bjelanjaka uvijek je dobro dodati malo kiseline npr. limunovog soka ili octa koji će osigurati čvrstoću i stabilnost snijega.
Na lim za pečenje stavite masni papir, a smjesu od bjelanjaka premjestite u slastičarku vrećicu sa željenim nastavkom za ukrašavanje. Lagano istiskujte puslice ostavljajući mali razmak između svake kako se ne bi zalijepile jedna za drugu.
Puslice sušite ih u pećnici, otprilike 50 minuta na temperaturi od 100 °C. Ugasite pećnicu, ostavite vrata otvorena i pustite ih da se ohlade. Ohlađene puslice umačite u otopljenu čokoladu u koju ste dodali ulje, a zatim svaku puslicu umočite u sjeckane lješnjake.
Božićna zvijezda s bademima
DIZANO TIJESTO
400 g glatkog brašna
1 paketić suhog kvasca
2 žlice šećera
prstohvat soli
250 ml mlakog mlijeka
60 g maslaca
OSTALO
60 g sitno nasjeckanih badema
70 g maslaca
50 g smeđeg šećera
2 žličice cimeta
Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte suhi kvasac, šećer, sol. U lončić zagrijte mlijeko pa u toplom mlijeku otopite maslac. Toplo mlijeko i otopljeni maslac dodajte u zdjelu pa umijesite tijesto – rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje. Tijesto mijesite 5-6 minuta, a zatim ga prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplom mjestu da se diže.
Kada tijesto udvostruči volumen malo ga premijesite i podijelite na četiri jednaka dijela. Komade tijesta razvaljajte u oblik kruga, malo veći od velikog kuhinjskog tanjura.
Na laganoj vatri otopite maslac. Odvojite 2 žlice sa strane za premazivanje zvijezde, a u veći dio otopljenog maslaca dodajte cimet.
Jedan komad tijesta premjestite na veliki lim za pečenje prekriven masnim papirom i premažite mješavinom otopljenog maslaca i cimeta te posipajte s 20 g sjeckanih badema. Isti postupak ponovite s drugim i trećim tijestom – slažite tijesta jedno na drugo, premažite mješavinom otopljenog maslaca i cimeta te posipajte bademima.
Posljednji, četvrti komad tijesta stavite na vrh i nemojte ga ničim premazivati. Sada na vrh tijesta stavite veliki, plitki tanjur i odrežite rubove tako da dobijete lijepo oblikovan krug.
Na sredinu tijesta stavite čašu i lagano ju pritisnite tako da označite krug do kojeg ćete rezati tijesto. Tijesto najprije izrežite na četvrtine, zatim na osmine pa šesnaestine.
U svaku ruku uzmite po jedan trokut i istovremeno ih rotirajte prema van i to dva puta. Krajeve dobro spojite tako da se ne odvajaju. Ponovite isto sa svim trokutima i pustite zvijezdu neka odstoji još 15-20 minuta na toplome. Prije pečenja premažite ju otopljenim maslacem. Božićnu zvijezdu pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 ºC.
Linzer pita s džemom od jagoda
PRHKO TIJESTO
300 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
170 g šećera
1 vanilin šećer
150 g hladnog maslaca
150 g mljevenih lješnjaka
1 jaje
½ žličice cimeta
1 žličica ruma
OSTALO
350 g džema od jagoda
U većoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte hladan maslac i prstima ga izmrvite. Dodajte sve ostale sastojke pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.
Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, cca 0,5 cm debljine. Tijesto pažljivo prenesite u kalup za pite/tartove kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Od ostatka tijesta izrežite zvjezdice.
Tijesto u kalupu izbodite vilicom, a zatim premažite džemom od jagoda. Preko prekmeza posložite zvjezdice, a ostatak zvjezdica ispecite zasebno. Linzer tortu pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180 ºC.
Kokos kuglice s bijelom čokoladom
SASTOJCI za cca 50 kom
200 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
50 g maslaca
prstohvat soli
200 g mrvica kokosa
cca 50 kom cijelih lješnjaka
Lješnjake tostirajte u pećnici, oljuštite im kožicu te ostavite da se ohlade.
Čokoladu, slatko vrhnje i maslac stavite u metalnu zdjelu za miksanje. Zdjelu stavite na lonac s vrućom vodom i topite sve sastojke na laganoj vatri. Kada se čokolada i maslac otope maknite zdjelu sa strane pa dodajte prstohvat soli i 100 g mrvica kokosa. Sve dobro izmiješajte, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.
Uzimajte komadiće dobro rashlađene smjese, u svaku utisnite jedan lješnjak i oblikujte kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u mrvice kokosa.
Speculaas keksi
SASTOJCI za 12 kom
150 g maslaca sobne temperature
125 g smeđeg šećera
1 jaje
1 žličica mljevenog cimeta
prstohvat mljevenog klinčića
prstohvat mljevenog kardamoma
60 g mljevenih badema
300 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
Maslac, šećer i jaje miksajte 5-6 minuta dok ne dobijete gustu kremastu smjesu. Zatim dodajte začine – cimet, klinčić i kardamom te ostale sastojke – brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe. Rukama umijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak na dva sata.
Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte pa izrežite na komade približno jednake veličine utorima na kalupu. Tijesto lagano utisnite u kalup za Speculaas kekse, malo ga utisnite i lijepo oblikujte. Kekse 8-10 minuta na temperaturi od 170 ºC. Ukoliko nemate kalup za Speculaas kekse, tijesto razvaljajte i izrezujte klasičnim modlicama za kekse.
Božićni kolač sa začinima
SASTOJCI
200 g glatkog brašna
40 g kakaa u prahu
½ praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica začina za medenjake
½ žličice cimeta
¼ žličice muškatnog oraščića
2 jaja
200 g šećera
2 vanilin šećera
115 g maslaca sobne temperature
200 g jogurta
U zdjelu prosijte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte sol, začine za medenjake, cimet i muškatni oraščić. Ostavite sa strane.
U zasebnoj zdjeli maslac izmiksajte sa šećerom pa dodajte jaja. Zatim dodajte jogurt i suhe sastojke. Sjedinite sve sastojke pa izlijte smjesu u namašćen i pobršanjen duguljasti kalup za kruh. Kolač pecite 40-45 minuta na temperaturi od 170 ºC. Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom, kako volite.
Vanilin kiflice
SASTOJCI
150 g glatkog brašna
150 g oštrog brašna
100 g masti
100 g šećera
1 vanilin šećer
80 g mljevenih oraha
½ praška za pecivo
1 jaje
2 žlice mlijeka
Brašno i mast izradite rukama pa postupno dodajte ostale sastojke. Umijesite lijepo glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite dva sata u hladnjaku.
Prstima uzimajte manje komade tijesta te ih razvaljate u dugačke i tanke valjke. Režite male komadiće, duljine 5 cm i oblikujte kiflice. Kiflice posložite na lim za pečenje prekriven masnim papirom i pecite 10-12 minuta na temperaturi od 160 °C. Pazite da vam ne zagore, kiflice moraju ostati svijetle boje.
Pečene kiflice ostavite da se malo ohalde te ih mlake posipajte šećerom u prahu.
Torta s lješnjacima i mascarpone sirom
BISKVIT
3 jaja
75 g šećera
2-3 kapi arome ruma
65 g maslaca sobne temperature
prstohvat soli
50 g mljevenih lješnjaka
75 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
KREMA
200 ml slatkog vrhnja
125 g mascarpone sira
2 žlice šećera u prahu
2-3 kapi arome ruma
60 g mljevenih lješnjaka
Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite.Ostavite sa strane.
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg.
Žutanjke dobro izmiksajte sa šećerom i maslacem sobne temperature. Dodajte nekoliko kapljica arome ruma pa zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka. Na kraju lagano umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo te mljevene lješnjake.
Pripremljenu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte promjera 20 cm. Biskvit pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 °C.
Za pripremu kreme slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag. Zatim dodaje šećer u prahu mascarpone sir, aromu ruma te mljevene lješnjake. Kremu još kratko izmiksajte do željene gustoće.
Ohlađeni biskvit prerežite po sredini tako da dobijete dva jednaka dijela. Tortu nadjenite i premažite pripremljenom kremom, ukrasite prženim, sjeckanim lješnjacima.
Bijela Ferrero torta
KORE S LJEŠNJACIMA
4 bjelanjaka
8 žlica šećera
1 žlica limunovog soka
2 ravne žlice glatkog brašna
100 g mljevenih lješnjaka
BIJELA KREMA
4 žutanjka
250 ml mlijeka
60 g šećera
2 vanilin šećera
25 g gustina
100 g bijele Linolade
100 ml slatkog vrhnja
50 g sjeckanih lješnjaka
Lješnjake tostirajte i ohladite pa dio sameljite, a dio sitno nasjeckajte. Ostavite sa strane.
Bjelanjke izmiksajte u snijeg pa postupno dodajte malo po malo šećera, pred kraj dodajte limunov sok. Smjesu miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se šećer ne otopi. Dodajte brašno i mljevene lješnjake pa kuhačom lagano izmiješajte smjesu.
Na masnom papiru nacrtajte 2 kruga promjera 20 cm. Okrenite papir naopako pa u označene krugove rasporedite polovicu pripremljene smjese. Kore pecite 15 minuta na temperaturi od 170 °C. Ponovite postupak i ispecite još dvije kore. Ako imate 2 velika lima za pečenje, možete peći i sve četiri kore odjednom.
Za pripremu kreme žutanjke izmutite sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa po malo ulijevajte u smjesu sa žutanjcima. Vrate sve natrag u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne, poput pudinga. Ohlađenu kremu izmiksajte s Linoladom i pomiješajte s prethodnom izmiksanim slatkim vrhnjem. Na kraju u kremu umiješajte i sjeckane lješnjake.
Svaku koru premažite kremom. Lijepo zagladite cijelu tortu i spremite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Kada se dobro ohladi ukrasite ju strugotinama bijele čokolade.
Čokoladne zvjezdice
SASTOJCI
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
½ žličice praška za pecivo
15 g kakaa u prahu
½ žličice cimeta
80 g šećera u prahu
30 g mljevenih badema
1 jaje
150 g maslaca sobne temperature
U zdjelu stavite sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol, šećer u prahu, mljevene bademe, kakao te cimet. Zatim dodajte maslac sobne temperature i razmućeno jaje pa rukama umijesite glatko tijesto.
Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak dva sata.
Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, cca 0,5 cm debljine. Pomoću izrezivača za kekse u obliku zvjezdica izrezujte keksiće i slažite ih na lima pečenje prekriven masnim papirom.
Keksiće pecite 10-12 minuta na 180°C. Pečene kolačiće ostavite barem 2 minute da se ohlade na limu na jer su nakon pečenja krhki. Ohlađene keksiće spajajte čokoladnim namazom ili otopljenom čokoladom. Po žellji ih možete dodatno ukrasiti šećerom u prahu ili prošarati čokoladom.
Jannette Razum autorica je web portala Slatki svijet s receptima za torte i kolače te istoimenog webshopa u kojem možete pronaći raznovrsnu ponudu kalupa za kolače, posuđa i ostalih kuhinjskih pomagala.