DuList IN

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

recepti

Naša slatka suradnica iz Samobora Jannette Razum pripremila je nekoliko recepata za nadolazeće blagdane. Riječ je o čak deset slatki recepata – puslice s čokoladom i lješnjacima, božićna zvijezda s bademima, linzer pita s džemom od jagoda, kokos kuglice s bijelom čokoladom, speculaas keksi, božićni kolač sa začinima, vanilin kiflice, torta s lješnjacima i mascarpone sirom, bijela Ferrero torta i čokoladne zvjezdice

Uživajte!

Pripremila: Jannette Razum

Puslice s čokoladom lješnjacima

puslice s cokoladom ljesnjacima recept bozic 6

SASTOJCI ZA PUSLICE

2 bjelanjka

140 g šećera

1 žličica limunovog soka

OSTALO

150 g čokolade

2 žlice ulja

100 g lješnjaka

Lješnjake tostirajte, ohladite pa sitno nasjeckajte i ostavite sa strane.

Bjelanjcima dodajte malo soli te ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu od bjelanjaka. Na kraju dodajte 1 žličicu limunovog soka. U smjesu za puslice ili kore od bjelanjaka uvijek je dobro dodati malo kiseline npr. limunovog soka ili octa koji će osigurati čvrstoću i stabilnost snijega.

Na lim za pečenje stavite masni papir, a smjesu od bjelanjaka premjestite u slastičarku vrećicu sa željenim nastavkom za ukrašavanje. Lagano istiskujte puslice ostavljajući mali razmak između svake kako se ne bi zalijepile jedna za drugu.

Puslice sušite ih u pećnici, otprilike 50 minuta na temperaturi od 100 °C. Ugasite pećnicu, ostavite vrata otvorena i pustite ih da se ohlade. Ohlađene puslice umačite u otopljenu čokoladu u koju ste dodali ulje, a zatim svaku puslicu umočite u sjeckane lješnjake.

 

Božićna zvijezda s bademima

bozicna zvijezda 1

DIZANO TIJESTO

400 g glatkog brašna

1 paketić suhog kvasca

2 žlice šećera

prstohvat soli

250 ml mlakog mlijeka

60 g maslaca

OSTALO

60 g sitno nasjeckanih badema

70 g maslaca

50 g smeđeg šećera

2 žličice cimeta

Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte suhi kvasac, šećer, sol. U lončić zagrijte mlijeko pa u toplom mlijeku otopite maslac. Toplo mlijeko i otopljeni maslac dodajte u zdjelu pa umijesite tijesto – rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje. Tijesto mijesite 5-6 minuta, a zatim ga prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplom mjestu da se diže.

Kada tijesto udvostruči volumen malo ga premijesite i podijelite na četiri jednaka dijela. Komade tijesta razvaljajte u oblik kruga, malo veći od velikog kuhinjskog tanjura.

Na laganoj vatri otopite maslac. Odvojite 2 žlice sa strane za premazivanje zvijezde, a u veći dio otopljenog maslaca dodajte cimet.

Jedan komad tijesta premjestite na veliki lim za pečenje prekriven masnim papirom i premažite mješavinom otopljenog maslaca i cimeta te posipajte s 20 g sjeckanih badema. Isti postupak ponovite s drugim i trećim tijestom – slažite tijesta jedno na drugo, premažite mješavinom otopljenog maslaca i cimeta te posipajte bademima.

Posljednji, četvrti komad tijesta stavite na vrh i nemojte ga ničim premazivati. Sada na vrh tijesta stavite veliki, plitki tanjur i odrežite rubove tako da dobijete lijepo oblikovan krug.

Na sredinu tijesta stavite čašu i lagano ju pritisnite tako da označite krug do kojeg ćete rezati tijesto. Tijesto najprije izrežite na četvrtine, zatim na osmine pa šesnaestine.

U svaku ruku uzmite po jedan trokut i istovremeno ih rotirajte prema van i to dva puta. Krajeve dobro spojite tako da se ne odvajaju. Ponovite isto sa svim trokutima i pustite zvijezdu neka odstoji još 15-20 minuta na toplome. Prije pečenja premažite ju otopljenim maslacem. Božićnu zvijezdu pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 ºC.

 

Linzer pita s džemom od jagoda

linzer pita 2

PRHKO TIJESTO

300 g glatkog brašna

½ praška za pecivo

170 g šećera

1 vanilin šećer

150 g hladnog maslaca

150 g mljevenih lješnjaka

1 jaje

½ žličice cimeta

1 žličica ruma

OSTALO

350 g džema od jagoda

U većoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte hladan maslac i prstima ga izmrvite. Dodajte sve ostale sastojke pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, cca 0,5 cm debljine.  Tijesto pažljivo prenesite u kalup za pite/tartove kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Od ostatka tijesta izrežite zvjezdice.

Tijesto u kalupu izbodite vilicom, a zatim premažite džemom od jagoda. Preko prekmeza posložite zvjezdice, a ostatak zvjezdica ispecite zasebno. Linzer tortu pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180 ºC.

 

Kokos kuglice s bijelom čokoladom

kokos kuglice 1

SASTOJCI za cca 50 kom

200 g bijele čokolade

100 ml slatkog vrhnja

50 g maslaca

prstohvat soli

200 g mrvica kokosa

cca 50 kom cijelih lješnjaka

Lješnjake tostirajte u pećnici, oljuštite im kožicu te ostavite da se ohlade.

Čokoladu, slatko vrhnje i maslac stavite u metalnu zdjelu za miksanje. Zdjelu stavite na lonac s vrućom vodom i topite sve sastojke na laganoj vatri. Kada se čokolada i maslac otope maknite zdjelu sa strane pa dodajte prstohvat soli i 100 g mrvica kokosa. Sve dobro izmiješajte, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.

Uzimajte komadiće dobro rashlađene smjese, u svaku utisnite jedan lješnjak i oblikujte kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u mrvice kokosa.

 

Speculaas keksi

speculaas 2

SASTOJCI za 12 kom

150 g maslaca sobne temperature

125 g smeđeg šećera

1 jaje

1 žličica mljevenog cimeta

prstohvat mljevenog klinčića

prstohvat mljevenog kardamoma

60 g mljevenih badema

300 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

Maslac, šećer i jaje miksajte 5-6 minuta dok ne dobijete gustu kremastu smjesu. Zatim dodajte začine – cimet, klinčić i kardamom te ostale sastojke – brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe. Rukama umijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak na dva sata.

Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte pa izrežite na komade približno jednake veličine utorima na kalupu. Tijesto lagano utisnite u kalup za Speculaas kekse, malo ga utisnite i lijepo oblikujte. Kekse 8-10 minuta na temperaturi od 170 ºC. Ukoliko nemate kalup za Speculaas kekse, tijesto razvaljajte i izrezujte klasičnim modlicama za kekse.

 

Božićni kolač sa začinima

bozicni kolac 1

SASTOJCI

200 g glatkog brašna

40 g kakaa u prahu

½ praška za pecivo

prstohvat soli

1 žlica začina za medenjake

½ žličice cimeta

¼ žličice muškatnog oraščića

2 jaja

200 g šećera

2 vanilin šećera

115 g maslaca sobne temperature

200 g jogurta

U zdjelu prosijte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte sol, začine za medenjake, cimet i muškatni oraščić. Ostavite sa strane.

U zasebnoj zdjeli maslac izmiksajte sa šećerom pa dodajte jaja. Zatim dodajte jogurt i suhe sastojke. Sjedinite sve sastojke pa izlijte smjesu u namašćen i pobršanjen duguljasti kalup za kruh. Kolač pecite 40-45 minuta na temperaturi od 170 ºC. Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom, kako volite.

 

Vanilin kiflice

vanilin kiflice 1

SASTOJCI

150 g glatkog brašna

150 g oštrog brašna

100 g masti

100 g šećera

1 vanilin šećer

80 g mljevenih oraha

½ praška za pecivo

1 jaje

2 žlice mlijeka

Brašno i mast izradite rukama pa postupno dodajte ostale sastojke. Umijesite lijepo glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite dva sata u hladnjaku.

Prstima uzimajte manje komade tijesta te ih razvaljate u dugačke i tanke valjke. Režite male komadiće, duljine 5 cm i oblikujte kiflice. Kiflice posložite na lim za pečenje prekriven masnim papirom i pecite 10-12 minuta na temperaturi od 160 °C. Pazite da vam ne zagore, kiflice moraju ostati svijetle boje.

Pečene kiflice ostavite da se malo ohalde te ih mlake posipajte šećerom u prahu.

 

Torta s lješnjacima i mascarpone sirom

torta s ljesnjacima 2

BISKVIT

3 jaja

75 g šećera

2-3 kapi arome ruma

65 g maslaca sobne temperature

prstohvat soli

50 g mljevenih lješnjaka

75 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

 

KREMA

200 ml slatkog vrhnja

125 g mascarpone sira

2 žlice šećera u prahu

2-3 kapi arome ruma

60 g mljevenih lješnjaka

 

Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite.Ostavite sa strane.

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg.

Žutanjke dobro izmiksajte sa šećerom i maslacem sobne temperature. Dodajte nekoliko kapljica arome ruma pa zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka. Na kraju lagano umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo te mljevene lješnjake.

Pripremljenu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte promjera 20 cm. Biskvit pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 °C.

Za pripremu kreme slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag. Zatim dodaje šećer u prahu mascarpone sir, aromu ruma te mljevene lješnjake. Kremu još kratko izmiksajte do željene gustoće.

Ohlađeni biskvit prerežite po sredini tako da dobijete dva jednaka dijela. Tortu nadjenite i premažite pripremljenom kremom, ukrasite prženim, sjeckanim lješnjacima.

 

Bijela Ferrero torta

bijeli ferrero 1

KORE S LJEŠNJACIMA

4 bjelanjaka

8 žlica šećera

1 žlica limunovog soka

2 ravne žlice glatkog brašna

100 g mljevenih lješnjaka

 

BIJELA KREMA

4 žutanjka

250 ml mlijeka

60 g šećera

2 vanilin šećera

25 g gustina

100 g bijele Linolade

100 ml slatkog vrhnja

50 g sjeckanih lješnjaka

Lješnjake tostirajte i ohladite pa dio sameljite, a dio sitno nasjeckajte. Ostavite sa strane.

Bjelanjke izmiksajte u snijeg pa postupno dodajte malo po malo šećera, pred kraj dodajte limunov sok. Smjesu miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se šećer ne otopi. Dodajte brašno i mljevene lješnjake pa kuhačom lagano izmiješajte smjesu.

Na masnom papiru nacrtajte 2 kruga promjera 20 cm. Okrenite papir naopako pa u označene krugove rasporedite polovicu pripremljene smjese. Kore pecite  15 minuta na temperaturi od 170 °C.  Ponovite postupak i ispecite još dvije kore. Ako imate 2 velika lima za pečenje, možete peći i sve četiri kore odjednom.

Za pripremu kreme žutanjke izmutite sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa po malo ulijevajte  u smjesu sa žutanjcima. Vrate sve natrag u lonac  i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne, poput pudinga. Ohlađenu kremu izmiksajte s Linoladom i pomiješajte s prethodnom izmiksanim slatkim vrhnjem. Na kraju u kremu umiješajte i sjeckane lješnjake.

Svaku koru premažite kremom. Lijepo zagladite cijelu tortu i spremite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Kada se dobro ohladi ukrasite ju strugotinama bijele čokolade.

 

Čokoladne zvjezdice

cokoladne zvjezdice

SASTOJCI

250 g glatkog brašna

prstohvat soli

½ žličice praška za pecivo

15 g kakaa u prahu

½ žličice cimeta

80 g šećera u prahu

30 g mljevenih badema

1 jaje

150 g maslaca sobne temperature

U zdjelu stavite sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol, šećer u prahu, mljevene bademe, kakao te cimet. Zatim dodajte maslac sobne temperature i razmućeno jaje pa rukama umijesite glatko tijesto.

Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak dva sata.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, cca 0,5 cm debljine. Pomoću izrezivača za kekse u obliku zvjezdica izrezujte keksiće i slažite ih na lima pečenje prekriven masnim papirom.

Keksiće pecite 10-12 minuta na 180°C. Pečene kolačiće ostavite barem 2 minute da se ohlade na limu na jer su nakon pečenja krhki. Ohlađene keksiće spajajte čokoladnim namazom ili otopljenom čokoladom. Po žellji ih možete dodatno ukrasiti šećerom u prahu ili prošarati čokoladom.

 

Jannette Razum autorica je web portala Slatki svijet s receptima za torte i kolače te istoimenog webshopa u kojem možete pronaći raznovrsnu ponudu kalupa za kolače, posuđa i ostalih kuhinjskih pomagala.

Pročitajte još

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist

‘ULICAMA NAŠEG GRADA’ Bogat zabavni i glazbeni program i ovog tjedna

Dulist

DRUGO MJESTO U SHOWU ‘ELITA’ Aneli Ahmić osvojila 50 tisuća eura

Dulist