Sport

Ministarstvo: Hrvatski vaterpolisti neće igrati u Kotoru dok bazen nosi ime zapovjednika straže logora Morinj

kotor

Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske dalo je preporuku, poslanu Hrvatskom vaterpolskom savezu, da vaterpolski klubovi iz Republike Hrvatske ne gostuju i ne igraju na gradskom bazenu u Kotoru.

-Razlog za takvu preporuku nalazimo u činjenici da gradski bazen u Kotoru Odlukom Skupštine općine Kotor nosi naziv po Zoranu Gopčeviću, jednom od zapovjednika straže logora Morinj u kojem su za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku bili zatočeni, maltretirani i ubijani hrvatski civili i branitelji, a o čemu postoje brojna svjedočanstva hrvatskih zatočenika tog logora. Odlukom o nazivu bazena omalovažene su žrtve i nanesena šteta međusobnim odnosima Republike Hrvatske i Crne Gore. Dodatno, naziv bazena u Kotoru je jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Republike Hrvatske i Crne Gore – ističe se u dopisu Ministarstva turizma i sporta uz napomenu da dok gradski bazen u Kotoru ne promijeni sporni naziv, vaterpolska reprezentacija i klubovi iz Republike Hrvatske svoje utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori. Ministarstvo je preporuku donijelo nakon savjetovanja s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

Inače, mišljenje nadležnih tijela Republike Hrvatske o igranju naših klubova na bazenu u Kotoru, čije je ime promijenjeno još 2021. godine, zatraženo je kako bi se Regionalna vaterpolska liga mogla vratiti na prijašnji sustav natjecanja, kakav je bio prije pandemije koronavirusa. U sezoni 2024./2025. želio se ponovno uspostaviti sustav natjecanja s 22 kola kući – vani umjesto dosadašnjeg turnirskog kakav se igrao zbog COVID-a.

Podsjetimo, dubrovački Jug još od 2021. godine, kada je bazen promijenio ime, ne igra u Kotoru. Tada su prosvjedne note zbog ovakve odluke naših susjeda uputili i hrvatska diplomacija i Grad Dubrovnik, a reagirali su i hrvatski klubovi, prvo Jug Adriatic osiguranje. Tada je Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza donio  odluku kako da hrvatski klubovi neće nastupati u bazenu u Kotoru koji nosi ime Zorana Gopčevića.

Pročitajte još

NEMA KVALIFIKACIJA Prijave za Divlju ligu do 3. kolovoza

Dulist

Plazma Sportske igre mladih: Državna završnica u Rijeci okuplja više od 2.000 djece i mladih

Dulist

Nove medalje PK Juga

Dulist