Aktualno

Ministarski sastanak o Neumu i Pločama

shutterstock 93227500

Granični režim nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju sa susjednom BiH trebao bi biti tema sastanka ministara vanjskih poslova Vesne Pusić i Zlatka Lagumdžije.

Pusić i Lagumdžija sastat će se u petak u Bruxellesu u Europskoj komisiji na drugom trilateralnom sastanku. Podjetimo, prvi sastanak održan je u rujnu prošle godine, nakon čega je javnost obaviještena kako će se izraditi predstudija izvodjivosti koja bi trebala dati odgovor na pitanje koja je opcija povezivanja hrvatskog teritorija najprihvatljicija (u igri su Pelejški most, Neumski koridor te trajektna veza).

Kako donosi Hina, za pitanje prolaska robe kroz neumski koridor i od granice s BiH do luke Ploče rješenje se traži na dvije različite pravne osnove.
Naime, prolaz iz jednog dijela Hrvatske u drugi preko teritorija BiH reguliran je hrvatskim pristupnim ugovorom, kojim je defrinirano, piše Hina, izuzeće u odnosu na europsku pravnu stečevinu, prema kojem se roba biljnog i životinjskog podrijetla prevozi u zapečaćenim kamionima. Pečati se kontroliraju na graničnim prijelazima Klek i Zaton Doli i u oba slučaja ispravnost plombi provjeravaju hrvatski carinici. Izuzeće je u tome što se u slučajevima kada je plomba neoštećena smatra da ista nije ni napustila terirorij EU.

Pitanje prolaza roba iz BiH do luke Ploče i dalje uredit će se regulativom Europske komisije, a Hina donosi kako se doznaje da EK priprema regulativu po modelu kojim je uređen prijevoz robe iz Rusije do ruske enklave Kalinjingrad, koja je izravno graniči s Litvom i Poljskom.

Izvor: Hina
 

Pročitajte još

ŽALE SE U SUSJEDSTVU Debalk od sezone u Crnoj Gori, najgora sezona u Budvi ikad!

Dulist

NEDJELJNI ĐIR PO GRADU Pogledajte tko je sve bio na špici

Dulist

‘BRAČNE MUKE IZ VIZURE RUKE’ Večeras u Studentskom teatru Lero

Dulist