Aktualno

Ministar Mrsić: Želimo zaštititi radnike!

mrsic mirando

Od ove jeseni očekuje nas novi zakon o radu i nova mirovinska reforma, a zakon o radu donosi jednostavnije otpuštanje radnika, te radno vrijeme koje će se određivati prema potrebama poslodavca.

Prođe li prijedlog zakona, radnici će moći dobiti otkaz ako odbiju nižu plaću. S druge strane, radnicima se nudi brže organiziranje štrajka ukoliko kasni plaća te bi svi radnici imali pravo na otpremninu, piše dnevnik.hr.

 Mirovinska reforma sprema nam radni vijek do 67. godine i barem 41. godinu radnog staža.

Javna rasprava o novom Zakonu o radu traje do sredine rujna. Iz Vlade kažu da je državi potreban fleksibilniji zakon koji će omogućiti jednostavnije otpuštanje radnika, ali i lakše zapošljavanje. Stavovi sindikata i poslodavaca su oprečni.

Ministar rada i mirovinskoga sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV upravo ovim povodom. Donosimo i nekoliko ministrovih odgovora, a cijeli članaka možete pročitati ovdje.

Na pitanje ministru hoćemo li u mirovinu odlaziti sa 67 godina života ili 41 godinu staža,  odgovara:

– I jedno i drugo. U prijedlogu novog Zakona o mirovinskom osiguranju predviđeno je da oni naši sugrađani koji krenu rano raditi, dakle s 18 ili 20 godina, kada navrše 41 godinu radnog staža, bez obzira na dob koju imaju, moći će otići u starosnu mirovinu bez penalizacije. Mi smo zemlja koja stari i s druge strane ulazimo u tržište rada puno kasnije, produžuje nam se životni vijek. Europske su zemlje sve produžile vijek za odlazak u mirovinu, to moramo i mi napraviti.

-To je zakon za koji mislimo da uvažava sve zakonitosti u Hrvatskoj, sve potrebe tržišta rada, ali s druge strane uvažava sve one koji su počeli rano raditi, koji su radili svoj životni vijek, izdvajali i imaju pravo na svoju mirovinu – istaknuo je Mrsić.

Hoće li radnici dobivati lakše otkaze kod poslodavaca sa zakonom koji stupa na snagu 1. siječnja 2014., bilo je jedno od pitanja.

– Mi smo u zakonu već jasno rekli da želimo zaštititi radnike. Sasvim sigurno da dobrog radnika nijedan pooslodavac neće otpustiti. S druge strane, želimo omogućiti poslodavcima da se lakše restrukturiraju – istiće Mrsić.

Na pitanje što će taj zakon značiti u praksi, te hoće li lakše restrukturiranje značiti i lakši otkaz, Mrsić odgovara:

– Pa ne samo lakši otkaz. I sada smo izgubili preko 170 tisuća radnih mjesta, znači zakon nije bio prepreka za davanje otkaza. Ono što želimo je povećati sigurnost radnika kad govorimo o radnim sudovima i sudovanjima. Želimo da to bude kratko i jasno i zato treba biti zakon jasan koji će omogućiti sucima da suduju kraće i da radnici imaju pravo izboriti se za svoja prava u što kraćem roku.
 

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist