HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

MINISTAR MARIĆ ‘Moguće je skraćivanje radnog tjedna zbog koronavirusa’

zdravko maric

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je ove srijede na RTL-u gdje je govorio o odgovorima na gospodarsku krizu koju bi mogao izazvati koronavirus.

-Razumijem i shvaćam, ali uz dužno poštovanje, mislim da su trenuci za konstruktivne kritike, da sve glave stavimo na skup, a to je poruka današnjeg sastanka. Mislim da je na vrijeme pokrenut dijalog – rekao je u RTL Direktu ministar financija Zdravko Marić.

-Sve što stožer radi je u okviru postojećih sredstava. Situacija je ozbiljna, ali u ovom trenutku, temeljem svih parametara, nije se dogodilo ništa što bi inzistiralo ekstremnu mjeru. Nulti cilj je zdravlje ljudi, a prvi cilj očuvanje radnih mjesta i likvidnost poduzetnika – ističe Marić.

-Prije godinu i nešto smo krenuli u širenje neoporezivih primitaka, u međuvremenu je pet milijardi kuna isplaćeno građanima. Mi smo puno prije krize napravili nešto da poslodavci mogu više isplaćivati svojim radnicima – kazao je Marić.

Što se tiče poduzetnika, njima je najbitnije osiguranje likvidnosti.

-Dva su kraka ili ključa u osiguranju likvidnost. U smislu davanja država, gdje će država dati izravni doprinos, a o modalitetu ćemo još govoriti. Što se tiče osiguranja likvidnosti, s jedne strane imamo i HBOR, koji ima dovoljno novca, a kroz HBOR utječemo i na komercijalne banke – rekao je Marić.

U Istri se u petak zatvaraju škole pa se postavljanja pitanje što će biti s roditeljima koji neće moći na posao jer će morati ostati kod kuće s djetetom. ‘Imali smo sličnu temu prije par mjeseci i tada smo se kao roditelji na ovaj ili onaj način morali snalaziti’, rekao je Marić aludirajući na štrajk prosvjetara.

U javnosti se sve više, kao jedna od mogućih mjera, spominje i skraćivanje radnog tjedna, donosi Poslovni dnevnik.

-To je jedna od stvari o kojoj možemo razgovarati, ali danas nismo konkretno o tome. Poslodavce prvo brine likvidnost. Iz prizme očuvanja radnog mjesta, skraćivanje radnog vremena bi bilo moguće u nekom sljedećem koraku, ako bi se stvari dodatno zakomplicirale – kaže Marić.

Pročitajte još

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist