Hrvatska

Ministar gospodarstva: Praćenje Pusić i Vrdoljaka? To mi zvuči kao priča iz krimića

tomsilav paneninc ministar gospodarstva

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako mu priča o praćenju Vesne Pusić i Ivana Vrdoljaka od strane stranih agenata zvuči više kao priča iz krimića te kako to na nijedan način neće ugroziti arbitražni postupak između Hrvatske i Mađarske u slučaju arbitražnog postupka oko INA-e.
Odgovarajući na novinarska pitanja o tome da je SOA navodno otkrila praćenje, među ostalim Vesne Pusić i Ivana Vrdoljaka, naručeno od strane Mađara koji su na taj način pokušali utjecati na arbitražni postupak, Panenić je odgovorio kako je riječ o špekulacijama.
– To su špekulacije, arbitražni postupak je vjerodostojan, a takve stvari ne bih komentirao. Arbitražni proces ne može biti ugrožen time, mi imamo svjedoke koji su vjerodostojni. Praćenje mi više zvuči kao priče iz krimića – rekao je Panenić.
Ministar gospodarstva odgovorio je i na upit hoće li se ukinuti kazne onima koji nisu ugradili razdjelnike, te istaknuo kako se ne razgovara o kaznama.
– One neće biti primjenjive dok ne bude jasno stajalište. Osobno smatram da su predviđene kazne previsoke, ali nema nijednog propisa koji stvara obvezu, ako nema mogućnosti da se sankcionira one koji ne poštivaju obvezu. Osnovno je pitanje je li s ovim učinjenim postignuta ušteda ili ne. Meni kao ministru je bitno da imamo rješenje koje će napraviti energetsku efikanost – rekao je Panenić te dodao kako razdjelnici nisu uređaji za štednju već promjenu navika.
Istaknuo je i kako će od distrubutera koji su na smanjenje cijena plina reagirali ”kompenzacijom gubitaka” tražiti točne izračune, odnosno razloge odbijanja smanjenja cijena.
Panenić je rekao kako se iščekuje novi Pravilnik o kvotama kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, te dodao kako se više neće, kao što je dosada bio slučaj, kvote dodjeljivati putem natječaja principom tko prvi preda.
– Neće više biti natječaj na način da netko treba predavati svoju aplikaciju na Novu godinu u 7 sati ujutro i da imamo projekte koji su špekulativni i gdje ne možemo ocijeniti njihovu krajnju spremnost nego se ide po principu tko prvi preda – rekao je Panienić te istaknuo kako će se usmjeriti više na biomasu umjesto na solarne panele i vjetroelektrane.
– Gledat ćemo projekte koji obuhvaćaju sve komponente, a ne samo proizvodnju električne energije –  rekao je on te dodao kako će se naglasak staviti na biomase koje imaju visoki udio domaćeg proizvoda.
Odgovarajući na upit oko okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Konavoskom polju, ministar gospodarstva je rekao kako je okrupnjavanje zemljišta problematično za poljoprivrednike, ali i državu jer se bilo kakvo okrupnjavanje zemljišta gleda kao prodaja, pa podliježe naplati poreza.
– Moramo promijeniti i taj dio zakona kako bi se omogućilo okrupnjavanje i mjere komasacije – rekao je Panenić.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist