HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

Ministar Cappelli: Dolazak putnika u Hrvatsku nije ograničen, turistički promet nesmetano se odvija

spica turisti060

Ministar turizma Gari Cappelli i ministar zdravstva Vili Beroš obratili su se javnosti zajedničkim priopćenjem.

-Željeli bismo naglasiti da je, iako se situacija vezana uz pojavu i širenje koronavirusa treba uzeti s mjerama opreza, Hrvatska je i dalje turistička destinacija. Hrvatska ima dobro organiziran sustav zdravstvene zaštite, a krizni stožer ministarstva zdravstva zbog pojave izoliranih slučajeva koronavirsua podignuo je i mjere pripravnosti. Unatoč visokoj razini sigurnosti, svim subjektima u turističkom i ugostiteljskom sektoru preporučujemo postupanje u skladu s općim smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije – istaknuto je među ostalim.

-Važno je napomenuti kako dolazak putnika u Hrvatsku nije ograničen te se turistički promet može i dalje nesmetano odvijati. Mjere se poduzimaju samo u pojedinim slučajevima i to kada postoji sumnja na bolest ili se utvrdi kontakt s oboljelom osobom ili se pak radi o dolasku osobe s područja koja su proglašena zahvaćenim epidemijom koronavirusa. U dosadašnjem dijelu turističke godine bilježe stabilni trendovi turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje lani te kako se očekuje stabilna potražnja s najvažnijih emitivnih tržišta u ostatku godine. Svi turisti su kao i uvijek dobrodošli u Hrvatsku te vjerujemo kako će se osjećati dobrodošlo i sigurno u našoj zemlji – naglašeno je u priopćenju kojeg možete pročitat ovdje.

Turisti ne predstavljaju rizik

Iz Hrvatske gospodarske komore poslali su korisne informacije po pitanju novonastale situacije pojave koronavirusa. Navode postupke i mjere zaštite u hotelijerstvu, odnosno u turističkom sektoru, a koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ističe se kako je u svim objektima u hotelijerskom i turističkom sektoru važno je provoditi i poštivati opće mjere sprječavanje prijenosa infekcija. Svi djelatnici mogu se štiti poštivanjem općih mjera sprječavanja prijenosa infekcija. U cijelom hotelu važno je osigurati adekvatni i pravilno funkcionirajući sustav ventilacije.
Dostupnost tekuće vode i sapuna u svrhu poštivanja osnovnih higijenskih normi mora biti
osigurana. U hotelu osigurajte laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala za sprječavanje infekcija: sapun, voda ili alkoholna otopina za dezinfekciju ruku, toplomjeri, papirnate maramice, kirurške maske, jednokratne rukavice, vreće za smeće i tekućine za površinsku dezinfekciju.

Turisti, dok god ne pokazuju simptome, ne predstavljaju rizik. Postupanja su istovjetna kao i u razdoblju sezonske gripe. Treba pojačati dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova te postaviti obavijest o pripremljenosti hotela na pojavu simptoma kod gostiju u kojima ih mole da u sumnji kontaktiraju djelatnika hotela koji će: obavijestiti nadležnog liječnika/epidemiologa, osigurati izolaciju osobe i omogućiti osobi sa simptomima sav potreban komfor: dostavu hrane, lijekova i tekućina, te pružanje zdravstvene skrbi na lokaciji ili u najbližem centru.

Uz takve obavijesti i djelatnici i gosti osjećati će se sigurnije. lnformiranje osoblja i opskrba zaštitnim materijalom doprinose organiziranim i mirnim postupcima, čime se sprječavaju situacije širenja panike. Pravilno planiranje, zajedno s učinkovitom prevencijom i informiranjem, osigurat će zdravlje posjetitelja i osoblja, ali i pravilno funkcioniranje objekta. U ovom trenutku nema ograničenja na rad i primanje gostiju u hotele. Više pročitajte ovdje.

NACRT SMJERNICA – Zaštita od COVID-19 koronavirusa u hotelijerskoj industriji 

Uputa za poslodavce i radnike vezano uz nCoV bolesti (Covid-19)

Web stranica Europske komisije ; najnovije informacije o stanju na granicama, savjeti o putovanjima, smjernice za ograničavanje širenja epidemije, prava putnika

Čišćenje i dezinfekcija prostora 

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist