HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

MINISTAR BEROŠ POTVRDIO Prva dva slučaja koronavirusa u Splitu

vili beros 1

U Splitu su zabilježena prva dva slučajeva koronavirusa, što čini ukupno 89 oboljelih u Hrvatskoj, potvrdio je to ministar Vili Beroš za RTL Direkt. Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je izvanredno priopćenje u kojem su istaknuli kako je ovo dvoje pacijenata hospitalizirano u bolnici u Splitu. Riječ je o starijem bračnom paru.

Na pitanje imaju li liječnici u svim bolnicama dovoljno zaštitne opreme, ministar je rekao da imaju. Na pitanje o Dubravi i je li spremna, rekao je da je prva faza spremna, te da će druga i treća faza biti uskoro.

Kada je preuzimao dužnost rekao je da je primarni problem u zdravstvenom sustavu nedostatak liječničkog kadra. Ovih dana zdravstvo se suočava s nezabilježenom krizom, ali šalje poruku da ljudi u sustavu ima dovoljno, čak i unatoč zaraženim liječnicima, a posredno i djelatnicima u samoizolaciji. No, što ako ih se veći broj zarazi?

-Odluka u mobilizaciji zdravstvenih radnika mi omogućuje da popunimo praznine gdje ih nedostaje. U ovom trenutku to ne predstavlja opasnost – jasno će.

Na pitanje što se događa ako broj zaraženih eksplodira kao u Italiji ili Španjolskoj, odgovorio je: ‘Mi smo sve naše poteze temeljili na stručnim procjenama’.

-Radimo sve da nam se to ne dogodi. Izvjesno je da će doći do povećanja broja zaraženih. Vidimo da smo puno bolji od zemalja u okruženju – poručio je.

Na pitanje je li preminula osoba iz samoizolacije u Istri – umrla zbog posljedica koronavirusa, odgovara:

-Nije došao nalaz ni testiranja i obdukcije. Osoba je bila u samoizolaciji, ali nije pokazivao znakove teže bolesti – kaže ministar.

Obitelj preminulog iz Poreča večeras tvrdi da su zvali epidemiologe, da se osoba nije dobro osjećala – ali da je reakcija odgovornih bila kriminalna te da su odugovlačili su s uzimanjem brisa više od 24 sata, a u tom periodu osobi se pogoršalo stanje,više nije mogao disati i bilo prekasno… Ministar na to odgovara:

-Ja ne mogu tvrditi da cijeli sustav dobro funkcionira. O tim detaljima treba razgovarati. Svaki pojedini slučaj treba sagledati u punom kontekstu. I ako postoji odgovornost, onda reagirati. Treba vidjeti o čemu se radi – ustvrdio je Beroš te zaključio kako je izvjesno da će pandemija koronavirusa trajati do lipnja ili srpnja.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist