Hrvatska

Ministar Beroš najavi povećanje plaća, a sindikati štrajk

beros001

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je sinoć da će plaće u zdravstvu za sve djelatnosti prosječno rasti 11,8 posto što predstavnici sindikata u zdravstvu nisu primili s odobravanjem te su najavili štrajk.

U razgovoru za Dnevniku HRT-a minista je pojasnio da će primjerice liječniku specijalisti trenutna plaća od 1771 euro ubuduće biti 2500 eura, a s dežurstvima i prekovremenima i do 3500 eura.

Prema riječima ministra na novu će reformu Vlada izdvojiti 190 milijuna eura, a s prekovremenim i drugim davanjima će iznositi 247 milijuna eura.

Za sindikate koji pripremaju štrajk je rekao da su s predstavnicima liječničkog sindikata razgovarali više puta i usuglasili određeno povećanje. U Dnevniku je prezentirana i tablica s pojedinačnim koeficijentima.

Najavio je i promjene ugovora za mlade liječnike i za specijalizacije, istaknuvši kako će se penalizacija s 50.000 eura smanjiti na 7000 eura te će liječnik moći prijeći u drugu ustanovu, a uz suglasnost bez plaćanja troškova specijalizacije.

Nakon ministrovih izjava su sindikati u emisiji Otvoreno izjavili da prvi put vide nove izračune plaća. Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić kazala je da se priprema štrajk i da će vidjeti što će se dalje događati.

– Ovaj postotak, to ja jednostavno ne mogu vjerovati svojim očima. Taj izračun ne stoji. Ti koeficijenti su bili 2022. godine.- izjavila je Predsjednica Glavnog vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak u Otvorenom.

Pročitajte još

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist