Aktualno

Milorad Dodik o HE ‘Dabar’: Taj projekt ništa neće zaustaviti

he dabar projekt

Iako je poništena građevinska dozvola za gradnju hidroelektrane ‘Dabar’ u istočnoj Hercegovini, čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik od nje ne odustaje!
U intervjuu koji je u četvrtak objavio banjolučki list ‘Glas Srpske’, prenosi dnevnik.hr, potvrdio je kako će se projekt ipak nastaviti. Privremenu sudsku obustavu gradnje ishodila je okolišna udruga Aarhaus centar BiH, a evo kako sve to komentira Dodik.
-Kad bismo išli logikom tih raznih ekoloških udruga, ovdje se ništa ne bi dogodilo. Naravno da će se ‘Dabar’ graditi i da se taj projekt neće zaustaviti – kazao je Dodik.
Inače, riječ je o hidroelektrani koja se planirala realizirati u sklopu projekta Gornji horizonti, a koja bi imala itekako negativan utjecaj na okoliš, posebice na Neretvu kojoj bi, zbog smanjenog dotoka slatke vode, prijetilo zaslanjenje.
Hrvatski stručnjaci i ekolozi već više od desetljeća su imali niz primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš za HE Dabar; nije razmotren utjecaj povećanih dotoka akumulacija u BiH na nizvodne horizonte, tj. naše horizonte; nisu utvrđeni utjecaji promjena količina i dinamika unosa voda na ušće Neretve, Malostonski zaljev i Župski zaljev.
Dubrovačko-neretvanska županija, u suradnji s resornim ministarstvima, inzistirala je na preispitivanju ovog projekta i poštivanju odredbi međunarodne ESPOO konvencije.

Foto: dnz.hr/službena vizualizacija HE Dabar

Pročitajte još

Napustio nas je Nevenko Bilobrk u 96. godini života – legenda dubrovačkog urbanizma

Dulist

MATO FRANKOVIĆ “Zona posebnog prometnog režima je neophodna – dnevno kroz nju prođe 12 500 vozila”

Dulist

Otvoren stečaj nad Dubrovačkim zalascima sunca

Dulist