Aktualno

Milat ostavio dubiozu od 338 tisuća kuna

damir milat

Za vrijeme mandata Damira Milata na čelu Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ova javna ustanova u kulturi oštećena je za 338 tisuća kuna.

Od 2002. do 2004. godine nestalo je preko tri tisuće ulaznica za koncerte u vrijednosti od 338 tisuća kuna, točnije rečeno karte su zaduživane i razduživane, no novac od njih nije polagan na račun Simfonijskog orkestra. Milat je u funkciji ravnatelja bio u vrijeme inkriminirajućeg razdoblja, odnosno od 1999. godine do studenog 2004. godine.

O ovom slučaju vodio se i sudski spor, a nalogom Županijskog suda u Dubrovniku prije četiri godine provedeno je knjigovodstveno – financijsko vještačenje poslovnih knjiga.
 
Sudski vještak, kao i Državni ured za reviziju utvrdio je kako po pojedinom koncertu nije razduživano oko pedesetak karata čime je netko u tri godine sa 65 koncerata Orkestar oštetio za 338 tisuća kuna.
Zanimljivo je kako je ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Milat kao odgovorna osoba potpisao svaki obračun zaduživanja i razduživanja ulaznica, no navodno nije uočio da po koncertu nedostaje ulaznica u vrijednosti 5 do 7,5 tisuća kuna.

Nepravilnosti je odmah po stupanju na dužnost 2008. godine zamijetio novi ravnatelj Pero Šiša, koji je cijeli slučaj prijavio nadležnim tijelima.
Vještačenje je obuhvatilo tek tri godine, tako da se nikad nije utvrdilo kakvo je stanje bilo ranijih godina, no i ono što je utvrđeno je doista poražavajuće. Tako je u 2002.  godini u 'operaciji ulaznica' nestalo ulaznica u vrijednosti 61.370,00 kuna, tijekom druge godine, 2003. nestali iznos se približio 110 tisuća kuna, dok je u posljednjoj, 2004. godini sudski vještak utvrdio manjak u blagajni od 167.200,00 tisuća kuna.

– Tijekom mojega mandata, prema nalazima revizija, nisu bile utvrđene nikakve nepravilnosti u radu DSO-a, a također niti u vezi prodaje ulaznica – komentirao je bivši ravnatelj DSO-a i kandidat za novog ravnatelja Orkestra, Damir Milat.

– Nakon isteka mog mandata govorilo se o sumnji oko nepravilnosti evidencije i zaduživanju ulaznica, te su vođeni postupci kako bi se te sumnje ispitale. Budući da nisam bio stranka u postupku o ovome ne mogu pobliže govoriti. Poznato mi je, kao i mnogim našim sugrađanima, da je nadležni državni odvjetnik odbacio kaznenu prijavu u predmetu protiv jedne zaposlenice DSO-a, prodavačice karata, ustvrdivši da nije počinjeno kazneno djelo.

Županijski sud je 2008. godine donio oslobađajuću presudu, što je zatim potvrdio i Vrhovni sud Republike Hrvatske 2009. godine, te je na taj način otklonjena svaka sumnja o nedozvoljenim radnjama i pribavljanju protupravne materijalne koristi – rekao je Damir Milat.

Ipak, nesporno je kako je Općinsko državno odvjetništvo utvrdilo kako u inkriminiranom razdoblju u DSO-u nije postojao interni akt koji bi pobliže označavao način zaduživanja, kao i razduživanja karata prije i nakon svakog održanog koncerta. I Državni ured za reviziju obavio je nadzor financijskog poslovanja Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji je ustanovio neslaganja u stanju zaduženih i razduženih ulaznica.
 
Treba podsjetiti kako je Županijski sud u Dubrovniku 2008. godine, a nakon žalbe i Vrhovni sudu oslobodio optužbi jednu djelatnicu DSO-a da je kao odgovorna osoba s ciljem da sebi pribavi nepripadnu imovinsku korist iskoristila svoj položaj i ovlast.

Unatoč utvrđenim nepravilnostima u visini od preko 300 tisuća kuna Milat tvrdi kako u razdoblju dok je on bio ravnatelj DSO-a nije učinjena materijalna šteta toj kulturnoj ustanovi.

– Mislim da to nije bilo ni moguće, budući da današnji pokazatelji pokazuju da je Orkestar tada zarađivao znatna vlastita financijska sredstva. Osobno sam ponosan da smo u tadašnjim vremenima uspjeli zaraditi oko 900.000,00 kuna godišnje. Budžet Grada je bio znatno manji od današnjeg, a trebalo je zaraditi ta sredstva da bi ustanova funkcionirala.

Naime, broj turističkih noćenja je tada bio znatno manji, a cijene ulaznica znatno niže nego što su danas. Ja razmišljam o boljoj budućnosti Orkestra, kulturi Grada i zato sam se javio na natječaj za ravnatelja. Ovo je naš Orkestar, Orkestar Grada, kojega svi trebamo čuvati, razvijati i najbolje vrijeme za Orkestar tek dolazi.

Pročitajte još

Odbijena žalba! Gradnja autoceste do Dubrovnika početkom 2025.

Dulist

Trsteno će dobiti dvije nove autobusne stanice, parkiralište i kamere za nadzor brzine

Dulist

Noćas zamagljivanje protiv komaraca od Dupca do Plata

Dulist