Aktualno

Milanka Opačić otvorila konferenciju Odrastanje uz prava djeteta

milanka opacic4

Konferecija pod nazivom “Odrastanje uz prava djeteta” čija je tema provedba Strategije Vijeća Europe za prava djeteta 2012.-2015. otvorena je danas u hotelu Excelsior.

Okupljene su prigodnim riječima pozdravili potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda i veleposlanica Crne Gore Ana Vukadinović.

– Ovo je prigoda da odašiljemo poruku o zaštiti prava svakog pojedinog djeteta i da smo uspjeli identificirati prava djece. RH potpisnica je konvencije još od 1991. I to danas je vidljiv veliki napredak u zaštiti prava djece- rekla je uz ostalo na otvaranju Milanka Opačić.
-Cijenimo vaš rad i predanost. Djeci se događaju najgore stvari. Pa i vaš hotel je prije 20 godina primio ljude i djecu koji su došli zaštiti se od bombardiranja. Izbjegavanje siromaštva i rata moraju biti naši prioriteti. Ova strategija daje nam priliku da vidimo koje su nam smjernice potrebne za budućnost. – rekao je Thorbjørna Jaglanda.
Konferencija je usmjerena na pregled Strategije na polovici programskog razdoblja te joj je cilj procjena napretka postignutog tijekom prve dvije godine njezine provedbe, a organizira je Ministarstvo socijalne politike i mladih Republike Hrvatske te Vijeće Europe.
Strategija Vijeća Europe za prava djeteta (2012.-2015.), „Monaška strategija“, pridaje veliku važnost učinkovitosti, korisnosti, utjecaju, održivosti i relevantnosti aktivnosti provedenih u svrhu ispunjavanja njezinih ciljeva u strateškim područjima promicanja usluga i sustava naklonjenih djeci; suzbijanja svih oblika nasilja nad djecom; jamčenje prava djece u ranjivim situacijama; i promicanje sudjelovanja djece.
Konferencija ima tri glavna cilja. Prvi je ocijeniti napredak koji je postignut prve dvije godine provedbe Strategije, s ciljem osiguravanja vidljivosti postignutih rezultata, procjene trajnih potreba i utvrđivanja prepreka u provedbi standarda prava djece, kao i načina njihova savladavanja. Drugi cilj je predložiti prioritetne aktivnosti za preostale dvije godine te dalje istražiti sinergije među interesnim skupinama na nacionalnoj i međunaro-dnoj razini, s ciljem jačanja važnosti i utjecaja različitih inicijativa. Treći cilj je pomoći utvrditi pitanja na kojima bi se mogle utemeljiti aktivnosti Vijeća Europe nakon 2015. godine.

– Nadam se da ćemo jedni od drugih preuzeti dobra iskustva i razmijeniti neke ideje i učiniti veće iskorake po pitanju zaštite djece. Cilj Strategije jest okupiti sve one koji rade s djecom i puno ih bolje koordinirati .Donijeli smo i Zakon o udomiteljstvu i nastojimo kad god je to moguće djecu izmiještati iz institucija u nove obitelji, jer su ipak puno prirodnije okruženje za odrastanje.U slijedeća dva tjedna u Sabor na drugo čitanje ide i novi Obiteljski zakon koji je također u velikom dijelu fokusiran na prava djece. Danas u Hrvatskoj problem predstavljaju razvodi pa u tom kontekstu moramo djecu bolje zaštiti. Od 1. srpnja bit će zaposleno osam pravnih zastupnika za djecu koji će u ovakvim situacijama braniti isključivo prava i interese djece – naglasila je Milanka Opačić prilikom obraćanja medijima dodavši kako je u Hrvatskoj dosta toga napravljeno po pitanju zaštite djece no kako ima još uvijek dosta posla.
– Prije 10 ili 15 godina u Hrvatskoj se nije govorilo o tome da su djeca zlostavljana, ljudi su to nevoljko prihvaćali, mislili su da to ne postoji, dok danas vrlo jasno govorimo o svemu tome, postoje stručnjaci kojima se zlostavljana djeca mogu obratiti, ali ih je nedovoljan broj i koncetrirani su samo u većim gradovima. Dakle, puno je još posla pred nama, to je jedan dug proces, ali na dobrom smo putu – naglasila je.
Glavna ravnateljica za demokraciju Vijeće Europe Snežana Samardžić-Marković čestitala je Hrvatskoj po pitanju uvođenja reda u zaštiti prava djece dodavši kako je cilje ove konferencije vidjeti dokle se stiglo u provođenju Staregije Vijeća Europe.

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu rekla nam je kako je iznimno važno organizirati ovakve konferencije.
-Zato da se vidi koja je ujednačenost u zaštiti djece kako u Europi tako i šire.

Na konferenciji je okupljeno oko 180 sudionika, uključujući i visoke predstavnike vlada, a među njima i članove Mreže kontakt točaka Vijeća Europe za prava djece, međunarodnih organizacija i mehanizama za ljudska prava, nevladinih organizacija, međunarodne stručnjake, parlamentarce, te pravobranitelje.

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist