Aktualno

MIHOVIL ŠPANJA: Kako mi je poznavanje engleskog jezika pomoglo u karijeri

Mihovil Španja i Marija Husar

Povodom obilježavanja Europskog dana jezika Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je svečanu dodjelu nagrade/priznanja Europska oznaka jezika za inovativne projekte u nastavi i učenju jezika u petak, 26. rujna 2014. u zgradi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nagrade i priznanja dodijeljeni su najboljim projektima u području učenja i podučavanja jezika s ciljem podizanja svijesti o važnosti jezične raznolikosti u Europi i poticanja zanimanja opće javnosti za usavršavanje jezičnih vještina.

Svečanoj dodjeli pridružili su se i Marija Husar te dubrovački paraolimpijac Mihovil Španja, koji su u kratkom intervjuu izložili kako su im strani jezici pomogli u njihovoj profesionalnoj i sportskoj karijeri.

Marija je istaknula važnost i zasluge svoje učiteljice engleskog jezika iz osnovne škole za svoju ljubav prema engleskom jeziku, kojim se aktivno služi gotovo svakodnevno u svojoj pjevačkoj karijeri. Time je odala priznanje važnosti nastavničke profesije pri motiviranju učenika za usvajanje stranih jezika.

Mihovil je naglasio koliko mu je znanje engleskog jezika pomoglo pri stručnoj praksi u Međunarodnom paraolimpijskom odboru u Njemačkoj, koju je obavljao u okviru programa Erasmus. Radio je s kolegama iz 23 različite države i upravo mu je poznavanje engleskog jezika omogućilo tečnu i laganu komunikaciju sa svima njima.

Također je istaknuo i ulogu rodnoga grada Dubrovnika koji mu je, kao turističko središte Mediterana i Hrvatske, omogućio upoznavanje s engleskim, ali i njemačkim i španjolskim jezikom. Naglasio je kako su jezične vještine, uz, naravno, diplomatske, bile te koje su Dubrovčanima omogućile odolijevanje sukobima i ratovima koji su prijetili Dubrovniku kroz povijest.

Tijekom svečane dodjele nagrada svoje su projekte predstavile tri nagrađene ustanove – Osnovna škola Vežica prikazala je film o projektu Tri države, tri jezika, tri sporta, Gimnazija Metković predstavila je projekt Bajka, a Osnovna škola Sela svoj Mali slikovni rječnik zavičajnoga govora.
Europska oznaka jezika u Republici Hrvatskoj prvi se put na ovaj način provodi od ove godine, a na prvom natječaju objavljenom u travnju 2014. svoj je interes za sudjelovanje iskazalo 29 ustanova.

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist