Sport

MIHA JE PARAOLIMPIJAC DESETLJEĆA ‘Drago mi je jer je priznanje došlo od glasa naroda’

c mihovil spanja

Mihovil Španja je paraolimpijac desetljeća!
Naš najuspješniji plivački paraolimpijac i osvajač brojnih medalja na paraolimpijskim, europskim i svjetskim natjecanjima te višestruki rekorder proglašen je paraolimpijcem desetljeća u sklopu izbora kojeg su organizirali Allianz i Hrvatski paraolimpijski odbor. Pobjedu i status miljenika Miha je osvojio s 33 posto glasova.
-Bez neke lažne skromnosti, sigurno da mi je ovo priznanje drago. Ne samo meni, već i treneru Deanu Kontiću s kojim sam djelovao od prvog do zadnjeg dana. Niti jedan sportaš ne može uspjeti sam. Posebno mi je drago da je ovo priznanje došlo od glasa naroda – rekao je Španja za DuList. Također, naglasio je da je ovo lijepa promocija paraolimpizma i svega onoga što hrvatski sportaši s invaliditetom rade na međunarodnoj razini.
-Biti u društvu 11 najboljih koji su se okitili titulama svjetskih i europskih prvaka, paraolimpijskih pobjednica i pobjednika, zaista ovom priznanju daje jednu novu i dodatnu dimenziju – naglasio je zahvalivši Hrvatskom paraolimpijskom odboru.
-Nadam se da dobri rezultati neće izostati na Paraolimpijskim igrama u Tokiju u rujnu. Svima koji su ostvarili normu želim sve najbolje i da dođu do što boljih plasmana, a nadam se i do novih medalja – rekao je i dodao: ‘Svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima neka je sretna Festa sv. Vlaha’.

Bogata sportska karijera
Podsjetimo, u sklopu projekta ‘Paraolimpijac desetljeća’ Allianz i Hrvatski paraolimpijski odbor pozvali su javnost da svojim glasom podrže sportaše u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća. Španja se u izboru našao u društvu još 11 sportašica i sportaša – Bruno Bošnjak, Branimir Budetić, Helena Dretar Karić, Darko Kralj, Anđela Mužinić, Sandra Paović, Mikela Ristoski, Dino Sokolović, Velimir Šandor i Zoran Talić.
Mihovil Španja je u svojoj bogatoj sportskoj karijeri ukupno osvojio 26 medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima te je rušio 16 svjetskih rekorda, kako prenosi Hrvatski paraolimpijski odbor. U prošlom desetljeću je također ostavio veliki trag osvajanjem paraolimpijske bronce 2012. u Londonu. Osim tog uspjeha, vrijedi izdvojiti i 5 medalja s europskog prvenstva 2011. godini što je njegov najveći uspjeh na jednom natjecanju. Životni i sportski put Mihovila Španje najbolje je opisan u dugometražnom dokumentarnom filmu ‘Skrivena strana medalja’.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ ČESTITAO JUGAŠIMA Hvala još jednom što nas činite ponosnima

Dulist

Ministarstvo: Hrvatski vaterpolisti neće igrati u Kotoru dok bazen nosi ime zapovjednika straže logora Morinj

Dulist

NEMA KVALIFIKACIJA Prijave za Divlju ligu do 3. kolovoza

Dulist