Kultura

MIHO SKVRCE: Dubrovački umjetnik predstavio ciklus ‘Refleksije u plavom’

izlozba miho skvrce 2

Miho Skvrce, vrsni je portretist i dugogodišnji službeni fotograf Umjetničke galerije Dubrovnik, a njegov opus obuhvaća široki spektar tema: portrete umjetnika i prijatelja, pejzaže, mrtve prirode i dokumentarnu fotografiju.

Ovaj suvremeni dubrovački fotograf prvi se put zainteresirao za fotografiju tijekom studija slikarstva na Accademia di Belle Arti u Veneciji. a utjecaj likovne umjetnosti ostaje vidljiv u njegovom radu bez obzira na temu o kojoj se radi. Njegovu tehniku odlikuje minuciozna pažnja za detalje i lirski, slikarski pristup. Novom izložbom ‘Refleksije u plavom’ u hotelu Rixos Premium Dubrovnik predstavlja otvoreni ciklus polaroida. Fotografije iz tog ciklusa nastaju prilikom njegovih šetnji Dubrovnikom i okolicom, a premda se radi o instant fotografiji, iza njegove tehnike, eksperimentiranja s filterom i biranja motiva ulazi duboko promišljanje i analiza, istaknula je kustosica izložbe Kristina Stakor.

-Refleksije u plavom prikazuje proces istraživanja nematerijalnog, eksperimentiranje sa
svjetlom, bojom, kao i vlastitih emocija. Njegova fascinacija morem je kao Dubrovčaninu i strastvenom plivaču urođena i neraskidiva. Kao umjetnik, on tome odaje počast nevjerojatnom posvećenošću detaljima, planiranjem i eksperimentiranjem s inovativnim pristupom. Miho Skvrce ne samo da bilježi neopipljivo plavetnilo mora, već ga naglašava korištenjem posebnog filtriranog stakla za hvatanje njegovog odraza. Odrazi u plavom postaju doslovno i figurativno ogledalo krajolika, kako oko nas tako i u nama. Umjesto da samo prikazuju njegovu fizičku prisutnost, mutne slike mora utjelovljuju arhetip: snagu i romantičnu melankoliju, pokret i prolazne trenutke, nostalgiju za idejom i sjećanja na prošla ljeta – stoji u tekstu izložbe.

Izložba ostaje otvorena do siječnja 2025., a može se razgledati u galerijskom prostoru na 9. katu hotela Rixos Premium Dubrovnik.

Foto: Nika Vlahinić 

Pročitajte još

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na Gershwinovoj večeri

Dulist

SUPETART Slojevitost identiteta kroz djela Iris Lobaš Kukavičić

Dulist

[FOTO] Predstavljena nova izdanja knjiga Nelle Lonza, Vesne Miović i Barbare Đurasović

Dulist