Politika

Metković je u bankrotu!

bozo petrov naslovna

Nakon dugogodišnje vladavine Stipe Gabrića Jamba, građani Metkovića su se na prošlim lokalnim izborima odlučili za zaokret.

Na izborima za metkovsko gradsko vijeće Most nezavisnih lista pomeo je političke stranke, a njihov kandidat, 33-godišnji psihijatar Božo Petrov, pomeo je dotad svemoćnog Jamba u utrci za gradonačelnika. Povodom prvih sto dana upravljanja gradom za duList govori gradonačelnik Metkovića Božo Petrov.

Prema Vašim prvim izjavama, stanje u Gradu Metkoviću daleko je od sjajnog. Već ste najavili uštede. Na što točno mislite?

– Puno toga će se morati smanjivati. Kad izađem pred ljude i kažem što mislimo napraviti, onda iz publike čujem – to nije politički. Slažem se, ali  za četiri godine imat ćete priliku mene smijeniti ako grad bude služio nama, a ne mi njemu. Možemo zajedničkim naporom promijeniti zatečeno stanje hrvatske zabiti. Došli smo riješiti, a ne kupiti još jedan mandat. Na ljudima je hoće li to prepoznati. Uvijek se imam gdje vratiti. Prioritet mi je struka, koje sam se odrekao na četiri godine. Ne želim 'otploviti' u politiku na dvadeset godina, to mi doista nije želja. Iskreno, blažena je medicina u kojoj vi diktirate uspjeh. Ako ste dobar liječnik, pomoći ćete čovjeku i nakon nekoga vremena vidjeti pomak. Kao gradonačelnik svakog četvrtka u uredu imam red socijalno ugroženih osoba koji me mole za ponekad sitnu pomoć, a ja im je u većini slučajeva ne mogu dati. Slušam ih  ispunjen tjeskobom, a ne mogu im pomoći.

Jeste li nakon prvih sto dana upravljanja konačno utvrdili pravo stanje u gradskoj blagajni. Jesu li poispadali svi 'kosturi iz ormara'? Je li stigla plaća?

– Mislim da je prva plaća u novom mandatu stigla danas. S obzirom na zatečeno, iznimno smo zadovoljni. Nadam se da je u ova tri mjeseca poispadalo 95 posto kostura iz ormara. S obzirom na količinu dugova i ljudske resurse te na sve što se događalo u gradu, u kojemu je blokiran razvoj, i u kojemu je nezavidna gospodarska situacija, mi ne možemo napraviti čudo. U mandatu možemo stabilizirati grad i strukturirati da svatko zna što mu je posao. Problem je što se forma nominalno ispunja u Metkoviću, ali je sadržaj vidljiv u tragovima. Svatko radi nešto što mu kaže 'onaj gore'. Dogodi se da kad pitam gradskog zaposlenika: „Gdje ste bili tad i tad i zašto niste obavili posao?“, čujem odgovor: „Pa niste mi rekli?“. Pitam ga: „ Je li vam to u opisu radnoga mjesta?“. Kad mi kaže da jest, pitam ga zašto to nije napravio, a on će: „Kad Stipe kaže, ja napravim.“ Imamo mogućnost da iznova gradimo gradsku upravu, ali s dva utega: minusom od 17 milijuna kuna i minusom ljudskih resursa. Jer ljudski resursi nisu birani po sposobnosti, nego po podobnosti. Određeni dio kadra, ne svi. Imate ljude koji bi trebali biti nešto, ali nisu ništa od toga. A državni su službenici, zaštićeni kao lički medvjedi. I sad vi krenite raditi. Nemate taj minus s čim i s kim izvući.
 
Više pročitajte u novom broju duLista!

Pročitajte još

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist