Aktualno

Meteorolog Subanović: Sjetite se nevremena sedamdesetih, tornado je čupao stabla na Medvednici

19.07.2023. Zagreb Posljedice snaznog nevremena u Zagrebu. Photo Zeljko Lukunic PIXSELL
19.07.2023., Zagreb - Posljedice snaznog nevremena u Zagrebu. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Meteorolog Nebojša Subanović napravio je analizu superoluje koja je 19. srpnja pogodila sjeverozapadnu Hrvatsku.

– Nevrijeme koje je 19. srpnja 2023. godine protutnjalo sjeverozapadnom Hrvatskom te prešlo u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, primjerenije je Teksasu nego ovom dijelu Europe. Nije da je nepojmljivo, prije bih rekao da nije uobičajeno za naše podneblje. Valja se prisjetiti nevremena sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je tornado na Medvednici poharao prilično veliki komad bukove šume čupajući s korijenom stabla promjera većeg od jednog metra – piše meteorolog Nebojša Subanović na portalu Meteo-info.

– Meteorološkim rječnikom, radilo se o superćeliji. Superćelija je vrlo razvijeni kumulonimbus, olujni oblak koji spada u razred oblaka vertikalnog razvoja. Za razliku od ‘običnih‘ kumulonimbusa, kod superćelija je uočljiva rotacija sustava, najčešće ciklonalna ili protusatna, pri čemu se vrlo često javljaju tornada i tuča velikih zrna, veličine oraha, pa čak i teniskih loptica. Naravno, neovisno o mogućoj pojavi tornada, superćelije su praćene i orkanskim vjetrom – napisao je Subanović te objavio i kronološki razvoj jučerašnje situacije iz kojeg je vidljivo da je oko 13 sati na istoku Italije i jugozapadu Austrije došlo do umjerene konvekcije i stvaranja oblaka vertikalnog razvoja.

– Na kompozitu hrvatskog radara još ništa ne zvoni na uzbunu, no slika slovenskog radara s Lisce govori da bi se situacije mogla zakomplicirati. Na slovenskoj slici jasno se vidi nekoliko ‘žarišta’. U 14 sati olujni je sustav još daleko za hrvatske radare da bi se vidjeli pravi razmjeri oluje. Zato slika radara Lisca zvoni na uzbunu. Sada se jasno vidi ciklonalna rotacije sustava, sjeverni dio zakreće prema zapadu, a južni prema istoku, meteorološkim rječnikom, formirala se mezociklona, a linija oborina, sada već žestokih pljuskova, ocrtava liniju hladne fronte. U 15 sati olujni je sustav na granici s Hrvatskom. Sada više nema dvojbe, radi se o žestokoj oluji – napisao je Subanović.

Objavio je također objašnjenje vezano uz sve bolje razumijevanje, ali i predviđanje, odnosno nemogućnost predviđanja ovakvih vremenskih nepogoda.

– Do danas, istraživanje tornadičkih grmljavinskih oluja dovelo je do rafiniranog razumijevanja okolišnih uvjeta koji promiču te oluje i poboljšane sposobnosti identificiranja istaknutih značajki unutar oluje koja se razvija koje ukazuju na veliku vjerojatnost nadolazeće tornadičke aktivnosti. Drugi čimbenici, međutim, kao što su procesi inicijacije oluje i interakcije između oluja i okoliša većeg razmjera, uvelike kompliciraju izglede za predviđanje točnog vremena i lokacije tornada sa značajnim prethodnim vremenom. Bit će potrebna daljnja istraživanja u tim područjima kako bi se značajno poboljšala ova perspektiva – piše u zaključku.

Inače, tornada na Medvednici kojeg spominje Subanović, prisjetili su se i u Večernjem listu. Nevrijeme u srijedu, dogodilo se gotovo na isti dan, kako pišu, kada su oluja i pijavica poharali dio Medvednice. Bilo je to 22. srpnja 1973., a devet godina kasnije, 31. srpnja 1982., sličan se scenarij dogodio i na području Petrinje.

Foto: 19.07.2023. Zagreb – Posljedice snažnog nevremena u Zagrebu/Željko Lukunić/PIXSELL

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist