Hrvatska

MERKEL U DUBROVNIKU ‘Jako je dobro da više ne postoji klima uništavanja’

merkel brdo proces 150714 1

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ugostio je u Kneževom dvoru u Dubrovniku čelnike zemalja jugoistočne Europe i počasnu gošću skupa, njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Kao glavne teme razgovora bile su politička situacija i odnosi u regiji, nastavak politike proširenja Europske unije, ključni infrastrukturni projekti u ovom dijelu Europe i energetska politika. Angela Merkel dala je snažnu potporu europskoj perspektivi jugoistoka Europe rekavši kako je klima uništavanja zamijenjena izgradnjom i obnovom. – Na svim razinama radimo na realizaciji europske perspektive za sve države jugoistočne Europe – istaknula je njemačka kancelarka na konferenciji Brdo-Brijuni te dodala kako ‘Njemačka ne odustaje od tog pristupa’.

Merkel je izrazila i svoje zadovoljstvo zbog zamjetnog napretka u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

-Tome je pridonijela hrabrost vodstva dviju zemalja, ali i buduća europska perspektiva – drži Merkel koja se ujedno nada kako će i u BiH doći do nove dinamike te da će se nakon izbora pokrenuti nova inicijativa za tu zemlju.

– Mislim da je to dobro i da danas trebamo razgovarati o konkretnim projektima – izjavila je Merkel govoreći pak o infrastrukturnim projektima. Istaknula je kako je Europska komisija spremna poduprijeti prekogranične projekte. Predsjednik Ivo Josipović smatra pak kako Europa nije potpuna bez jugoistoka Europe. – Europa nije potpuna bez njezina sastavnog dijela, jugoistoka. Zadatak Hrvatske i Slovenije je da pomognemo susjedima da što prije postanu sastavni dio Europske unije – istaknuo je Josipović te dodao kako je gospodarstvo jedna od najvažnijih točaka. Josipović je istaknuo važnost projekata u prometu, infrastrukturi i energetici, poput Jadransko jonske autoceste, željezničkog koridora Muenchen-Istanbul te naftnu i plinsku infrastrukturu, među kojima je LNG terminal.

Pročitajte još

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist