Aktualno

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA ‘Sinko moj, grubo je starit’, ali to je jedini način da se dugo živi’

Collage Maker 01 Oct 2023 08 56 AM 8747

Moja baba Mare, koja je živjela u Pilama, govorila je: ‘Sinko moj, grubo je starit’, ali to je jedini način da se dugo živi’. Užala bi rijeti i: ‘Smrt se ne može pobijediti, ali se može odgoditi’ – ističe nam dugogodišnji turistički djelatnik Đuro Market. Podijelio je s nama mudrosti svoje babe Mare povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava svakog 1. listopada. Starost, kako kaže, doživljava radosno.

-Starost mi nije opterećenje. Imam divnu djecu i unuke, svi su mi na raspolaganju, kao i divne susjede – naglasio je Market i komentirao da ‘penzioneri danas tijesno žive’.

-Nisam jedan od njih, iako nemam neku značajno veliku penziju. Penzija je onolika kolika je! U svojim sam okvirima i navegam kako navegam. Preduvjet za sve je zdravlje. Moja baba Mare bi govorila: ‘Udri Bože svuđe, samo ne po glavi’. Dođu određene bolesti, ali ako se radi o demenciji, koje ima jako puno, onda je to već veliki problem – istaknuo je.

duro market

‘Sigurno je bolja situacija…’
Starije osobe, odnosno umirovljenici čine trećinu ukupnog stanovništva u Hrvatskoj. Predsjednik Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Cvijeto Cvjetković ističe kako se može reći da od milijun i 240 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj, polovica živi normalno.

-To su oni koji nemaju problema s visinom mirovine i ‘dubiozama’ koje muče ostatak umirovljenika od 600 tisuća. Što se tiče naše županije, zahvaljujući turizmu, sigurno je bolja situacija nego u ostatku Hrvatske. Osim u Neretvi gdje su mirovine mahom ‘poljoprivredne’, tako da su ustvari niže nego ostale – naglasio je Cvjetković. Spominjući dalje situaciju u ostatku Hrvatske, ističe kako je prisutan veliki problem.

-Usklađenja koja imamo dva puta godišnje, sigurno ne prate inflaciju. Inflacija je brža, nego taj, kako to netko zove, ‘rast’. No, to nije rast, nego usklađivanje mirovina. Kao stranka smo tražili da usklađenja ne idu na način da se podižu u postotku, nego da se određena masa novca podijeli među umirovljenicima – rekao je. Bitna je stvar, navodi dalje, da bračni drug ima pravo na dio mirovine svoga preminulog bračnog druga.

cvijeto cvjetkovic1348

-U nekom kućanstvu gdje živi dvoje ljudi, kad jedan premine, drugi ima iste troškove kao i za vrijeme dok živi dvoje – naglasio je. Dodao je kako umirovljenici traže i uvođenje 13. mirovine.

-Mi bismo htjeli da se to ugradi u zakon. Tako da, bez obzira tko bude na vlasti da se ta 13. mirovina uplaćuje – rekao je. U svakom slučaju, kako kaže, svi dodaci i pomoći su malo, a ljudi koji su radili 40 godina su zaslužili puno više.

‘Ne mogu umirovljenici biti na listama čekanja’
Predsjednica gradske organizacije HSU-a Olga Muratti rekla je kako starijim osobama treba osigurati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu.

-Ne mogu umirovljenici biti na listama čekanja jer nekad dok dočekaju to – može im biti kasno. Njima zdravstvena zaštita treba biti sad i odmah te adekvatna. Treba ih uključivati u preventivne preglede – kazala je. Za starije je osobe, navodi dalje, važna i izgradnja domova za umirovljenike.

-Činjenica je da se danas mlađi članovi obitelji ne mogu brinuti za starije osobe, kao što se to moglo nekad, a sve zbog tempa života. Zbog toga društvo mora ‘uskočiti’ te se mora staviti naglasak na domovima umirovljenika. Također, treba voditi računa o onima koji nisu za domove te im osigurati pomoć u kući, kao što je, primjerice, donošenje namirnica ili zdravstvena pomoć. Na to se nadovezuju i cjelodnevni boravci koji bi se trebali osigurati za one koji su još pokretni te imaju svoj dom, ali su osamljeni – rekla je. Smatra kako je potrebno više društvenih aktivnosti za starije osobe.

olga muratti

-Mi imamo sreću da u Dubrovniku imamo pozitivan primjer, a to je Klub 65+ u kojem se umirovljenici druže i pokazuju te razvijaju svoje kreativne sposobnosti. To druženje je lijek protiv samoće i otuđenosti koja je sveprisutna – naglasila je te dodala kako bi se pod hitno trebala uvesti pravobraniteljica za starije osobe.

-Upravo su starije osobe vrlo česta žrtva prevara i krađa. Umirovljenici su na društvenim mrežama, a koje možda nedovoljno poznaju, a puno se s njima služe. Pravobraniteljica bi svakako trebala da bi im pomogla u zaštiti – kazala je. mp

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist