Aktualno

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA Baštinu treba čuvati, ali i unaprijeđivati i davati joj novu namjenu

unesco konferencija naslovna

Dubrovnik je domaćin međunarodne znanstvene konferencije ‘Svjetska baština – planiranje i upravljanje’ koja je okupila gotovo 30 predavača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Švedske i Nizozemske. Cilj ove konferencije, koja je otvorena ove srijede u Lazaretima, je ojačavanje provedbe Konvencije o svjetskoj baštini i zaštiti dobara svjetske baštine upoznavanjem svih ključnih dionika u procesu procjene utjecaja na baštinu o potrebi ugradnje navedenih procesa i postupaka u zakonski okvir, te izgradnje kapaciteta i osposobljavanja stručnjaka za sudjelovanje u ovim postupcima.
Sudionicima trodnevne konferencije obratio se predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović.

Odgovorno upravljanje spomeničkom baštinom
-Izazovi suvremenog doba zahtijevaju od nas odgovornost i posvećenost temama koje se tiču upravljanja kulturnom baštinom jer upravo one temelj su njezinog očuvanja i održivog razvoja. Obilježavanje godine UNESCO- ove svjetske baštine u Dubrovniku pružila nam je priliku da kroz ovu konferenciju u suradnji i na poticaj Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije potaknemo raspravu o ključnim izazovima zaštite i upravljanja baštinom te da kroz međunarodnu suradnju i primjere dobre prakse otvorimo dijalog o mogućim održivim rješenjima – rekao je Kosović te istaknuo kako su pitanje očuvanja prostora i jačanje položaja spomeničke baštine u fokusu rada Društva prijatelja dubrovačke starine već više od 7 desetljeća.
-Izuzetno mi je drago što Društvo i ovom prilikom djeluje kao svojevrsna poveznica potičući suradnju među institucijama. Sva kulturna dobra koja obnavljamo i o kojima skrbimo poput dubrovačkih gradskih zidina, stonskih zidina, kneževih dvorova, samostana, crkava nekadašnje Dubrovačke Republike zaštićena su kao svjetska i nacionalna baština. Svjesni smo da sama obnova nije dovoljna te da je ključno kontinuirano ulagati u podizanje svijesti o važnosti očuvanja te odgovornog upravljanja spomeničkom baštinom gdje jedino tako možemo osigurati očuvanje za buduće generacije – istaknuo je predsjednik DPDS-a te napomenuo kako posebnu priču predstavlja upravljanje i gospodarenje obnovljenim objektima.
-Nema ljepše stvari kad obnovljeni objekt živi i postane pokretač razvoja nekoga kraja – rekao je.

Baštinu treba štititi i unaprijeđivati
Mišljenja je kako je potrebno dodatno unaprijediti zakonske odredbe u dijelu prostornog planiranja kulturno povijesnih cjelina.
-Nažalost svi svakodnevno svjedočimo pritiscima na prostor kako unutar povijesnih cjelina tako i u neposrednoj blizini kojoj prijete da obezvrijede sve što je napravljeno i ponište sav trud koji je uložen. Kao što je ključno raditi na edukaciji javnosti kako bi se spriječile neprimjerene intervencije kulturno povijesnih cjelina jednako je važno educirati i stručnjake koji obrađuju planove i provode njihove odredbe. Samo kroz kontinuirano usavršavanje možemo osigurati da naša baština bude očuvana i primjereno korištena – zaključio je.
Državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš, rekla je kako je zadaća Ministarstva, inženjera i arhitekata štititi i unaprjeđivati hrvatsku graditeljsku baštinu i vrijednost i izgrađenost prostora.
-U tom smislu Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u svom djelovanju kroz prostorne planove, odnosno kroz Zakon o prostornom uređenju štiti taj prostor. Mjere zaštite prirodne i kulturne baštine tema je svih razina prostornih planova. Na tom putu razvijamo i informacijski sustav prostornog uređenja koji sadrži sve prostorne podatke pa tako i prostorne planove koji u planovima nove generacije moraju biti sve digitalne konzervatorske podloge u našem novom modulu e Režimi koje će biti podloga za izradu planova novih generacija, ali i za provedbu izdavanja akata koji prethode gradnji – rekla je između ostalog.
-Vrlo je važno da je 1979. godine UNESCO ušao u Dubrovnik. I prije toga se vodila briga o neprocjenjivom blagu koje smo naslijedili od naših starih, međutim zasigurno je dobro da jedna renomirana institucija kao što je UNESCO sa svojim prijedlozima donekle i kontrolom pridonosi očuvanju ove vrijednosti koju imamo i koju smo naslijedili. Nadam se da će uskoro na popisu UNESCO-a biti još dva naša lokaliteta, Grad Korčula i Ston. Vjerujem da će ispuniti sve uvjete te da će i oni postati dionici na listi UNESCO- ove svjetske baštine – rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te se zahvalio DPDS-u i Zavodu na naporu kojeg su napravili za organizaciju ove konferencije. Napomenuo je i kako je Plan upravljanja zaštićenim svjetskim dobrom UNESCO-a m veliki iskorak u očuvanju onoga što smo naslijedili i onoga što moramo ostaviti našim unucima i praunucima.

Banner 300x250 DU 1

Potrebica DPDS-u: Imate našu punu podršku
Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je kako se ova međunarodna konferencija simbolično održava u povijesnom zdanju Lazareta, prostoru koji je u prošlosti služio kao karantena, a koji se obnovi zahvaljujući EU sredstvima. Lazareti su danas, dodao je, kulturni i kreativni centar Dubrovnika.
-Naš grad nije samo zbir kamenih zdanja, zidina i palača. Dubrovnik je simbol povijesti, kulturne i umjetničke vrijednosti koja nadilazi granice našeg grada i države. Naša baština nije samo gradska, dubrovačka, ona je i hrvatsko naslijeđe koje duboko čuvamo, ali ona predstavlja i baštinu čovječanstva – rekao je Potrebica te dodao kako smo svi odgovorni prema našoj baštini, ne samo kao njezini čuvari već kao nositelji obveza njezinog održivog upravljanja.
-Održivo upravljanje baštinom u gradu izuzetno je važno u kontekstu turizma. Turizam je najveći blagoslov, ali ujedno i najveće prokletstvo našeg grada – rekao je te spomenuo sve dokumente i projekte koji se u gradu provode po pitanju upravljanja baštinom.
-U svakoj našoj mjeri, stanovnici su na prvom mjestu – dodao je.
Potom se vratio deset godina unatrag, u razdoblje sukoba između Grada i DPDS-a. Rekao je kako je tada, kao gradski vijećnik, na jednom skupu izjavio kako je Grad Društvo, a Društvo Grad.
-Uvjeren sam da je ta simbioza jedinstvena i neponovljiva. Drago mi je da nakon osam godina mandata predsjednika Gradskog vijeća mogu ponoviti te riječi koje sam tada izgovorio – rekao je te se u ime Grada Dubrovnika zahvalio Društvu prijatelja dubrovačke starine na svemu onome što rade za naš grad.
-Usred dnevnog ritma niti jedna vlast ne bi efikasno radila taj posao kao što ga vi radite. Imate punu podršku u svome radu – poručio je vodstvu DPDS-a Marko Potrebica.
U ime Hrvatske komore arhitekata nazočnima se obratila Rajka Bunjevac.
-Prostorno planiranje i arhitektura nedjeljivi su dio naše nacionalne baštine, a mi kao građani RH imamo sreću da smo baštinili izuzetnu i kulturnu i prirodnu baštinu od naših predaka. To nasljeđe oni su nam ostavili da ga brižno čuvamo, ali isto tako i unaprjeđujemo, dajemo mu novu namjenu i uređujemo u skladu sa suvremenim potrebama. Stoga je tema ove konferencije usko povezana s onim s čime se mi arhitekti stručno bavimo. Kako je naša divna zemlja bogata kulturnom baštinom mi se u prostornom planiranju vrlo često susrećemo s temom kako pristupiti planiranju u kulturno povijesnim cjelinama. Za to su nam potrebni novi alati, posebice novi zakonski okvir kojim ćemo moći naša znanja, ali i znanja svih stručnjaka koji se specifično bave kulturnom baštinom usmjeriti na prostorno planska rješenja koja će uzeti u obzir raznovrsnost naših urbanih cjelina, regija i drugih područja – rekla je te dodala kako je za našu kulturnu baštinu izuzetno važno da se zakoni iz područja zaštite kulturne baštine i zakoni iz područja prostornog uređenja i gradnje međusobno usklade.
-Želimo planirati uspješne gradove i regije koje na najbolji način koriste svoje postojeće karakteristike s ciljem očuvanja svojih prednosti kako bi bili pokretač razvoja i pozicionirali se u gospodarskom i u svakom drugom smislu. Želimo konstantno pratiti trendove u zaštiti baštine i omogućiti unaprijeđenje povijesnog urbanog krajobraza kao važan segment i objektivnu prednost koju kao država posjedujemo. Ova konferencija će svakako tome pridonijeti.
Nazočnima se putem video linka obratio i pomoćnik glavnog direktora za kulturu u UNESCO-u Ernesto Ottone R.
Konferenciju organizira Društvo prijatelja dubrovačke starine u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, uz potporu Grada Dubrovnika te pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH.

Pročitajte još

GODIŠNJA NAGRADA Mario Obuljen dobio veliko priznanje struke!

Dulist

Sat je vraćen unatrag – 3 važne promjene koje zimsko vrijeme donosi

Dulist

Ante Jović počeo voziti kolica, obitelj se zahvalila Poliklinici Glavić

Dulist