Zanimljivosti

Među najsretnijim gradovima za življenje Dubrovnika nema!

grad panorama 1

Londonski Institut za kvalitetu života svake godine donosi rang-ljestvicu gradova na kojoj su oni poredani na temelju – sreće svojih građana, donosi Punkufer.

Teško je nedvosmisleno odrediti grad u kojem se najbolje živi. Položaj, infrastruktura, gradska politika, promet, dostupnost sadržaja… što god da “mjerimo” kao pokazatelj kvalitete života u nekome gradu, ne govori na istovremeno da su i stanovnici toga grada – sretni.

Baš zato londonski Institut za kvalitetu života svake godine donosi popis gradova na kojem su oni poredani na temelju – sreće svojih građana. Institut je identificirao pet kategorija koje imaju najizravniji utjecaj na sreću, a to su stanovnici, upravljanje, okoliš, gospodarstvo i mobilnost.
Te se cjeline dalje dijele na 24 potkategorije, u koje ulaze dostupnost zelenih površina, obrazovni sustav, prijevoz i pristup kulturnim sadržajima. Za izradu ljestvice ne uzimaju se samo goli podaci, nego se i intervjuiraju stanovnici, a u konkurenciju je ušlo oko 1650 gradova diljem svijeta.

Nadalje, Punkufer piše kako je nedavno objavljena rang-lista najsretnijih gradova na svijetu koja sadrži 250 imena gradova, a oni su podijeljeni u tri skupine, prema “medalji” koju su osvojili na temelju broja bodova: zlato (1. do 37 mjesta.) srebro (38. do 100.) i bronca (101. do 250.).

Banner 300x250 DU 1

Titulu najsretnijega grada na svijetu ove je godine ponio Aarhus, drugi po veličini grad u Danskoj, smješten na istočnoj obali poluotoka Jutland, zapadno od Kopenhagena, poznat po živoj gastronomskoj sceni i kulturnom životu, a visoke su mu ocjene donijeli i upravljanje i briga za okoliš.

Aarhus slijede Zürich i Berlin, a u prvih dvadeset najsretnijih gradova 19 je europskih. Prevladava Skandinavija, pojavljuju se (opet) Danska, Island, Nizozemska, Švicarska i Njemačka, a jedini neeuropski grad u prvih dvadeset je Minneapolis u SAD-u.
Nama najbliži gradovi u zlatnoj kategoriji su Beč i Innsbruck, Ljubljana je srebrna na 84. mjestu.

Hrvatska se na ljestvici pojavljuje tek u brončanoj kategoriji: Split je na 133. mjestu, Koprivnica na 156., Zagreb na 181., Zadar na 212. i Pula na 243. mjestu. Ni južni i istočni susjedi nisu se baš proslavili: Beograd je na 238., a Sarajevo na 240. mjestu ljestvice najsretnijih gradova, navodi Punkufer.

Pročitajte još

DUBROVNIK U JAPANU Međunarodni sajam “Tourism EXPO Japan 2024”

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1501. Umro pjesnik Džore Držić, Marinov stric

Dulist

MITROVIĆ MOLI ZA POMOĆ Sokolu treba pregled, pa ako tko ide za Šibenik ili Zagreb…

Dulist