Aktualno

MATURANTICA O B RAZINI MATEMATIKE: ‘Nisam se pripremala, tri godine produžne bile su dovoljne’

Algebra drzavna matura 1

Oko 17 tisuća maturanata danas je pisalo osnovnu razinu Matematike na državnoj maturi. Posljednji je to ovogodišnji ispit, a maturantima je ovo druga godina zaredom da na osnovnoj razini Matematike polažu gradivo sa sve četiri godine srednje škole, piše Srednja.hr.

Maturanti su za portal Srednja.hr otkrili da je ovaj ispit uglavnom bio ono što su i očekivali. Ali, bilo je i onih koji već sad predviđaju crni scenarij, odnosno smatraju da će pasti ispit.

– Nakon ispita osjetila sam dozu olakšanja jer je ovo bio posljednji ispit državne mature. Matematike sam se najviše pribojavala jer mi je u odnosu na jezike dosta lošije ide, ali kada sam vidjela da su bili zadaci koje sam najviše vježbala, laknulo mi je – rekla je maturantica Morana.

Za ispit iz B razine Matematike pripremala se od siječnja ove godine, ali najintenzivnije je radila tjedan prije samog ispita.

– Rješavala sam prošlogodišnju maturu te ovogodišnju probnu. Podjednake su težine, ima nekih zadataka koji su lakši od današnje mature i obrnuto, ali mislim da se na ovoj baš dalo skupiti onih ‘lakih’ bodova za one koji ciljaju svega prolaz. Najteži dio ispita bile su funkcije samo zato jer mi osobno ne idu baš – objasnila je.

Tea iz Prve ekonomske škole kaže kako joj je drugi dio ispita izgledao zahtjevnije od prvoga.

– Iskreno, nije bilo toliko teško. U prvom dijelu ispita se moglo skupiti bodova za prolazak. Drugi dio je ipak bio nešto zahtjevniji, a to mi je ujedno bio i najteži dio ispita, gdje smo trebali napisati kratki odgovor. Rješavala sam pretežno starije mature i one mi se čine veoma laganima, dok ove do prije četiri godine su dosta složenije u odnosu na ranije, navodi Tea.

Zadaci kratkog odgovora zadali su muke i maturantici Katji iz Druge gimnazije Varaždin.

– Zadaci kratkog odgovora vezani uz geometriju meni su osobno bili najteži dio ispita. U usporedbi s prijašnjim maturama, neki zadaci su bili isti ili slični, dok su drugi bili dosta teži. Za ispit sam se pripremala dva tjedna – istaknula je Katja.

– Ovakav ispit sam i očekivala, bio je sličan probnoj, ali mrvicu teži. Cijelu školsku godinu sam išla na dodatnu iz Matematike u školi pa mislim da je to jako utjecalo na moje znanje. Bio je jedan zadatak gdje se trebala odredit nul točka, to sam prazno pustila – rekla je maturantica Valentina iz Željezničke tehničke škole Moravice.

Maturantica Jasmina iz Srednje škole Zabok otkrila je kako se za maturu iz Matematike zapravo najbolje pripremila zahvaljujući – produžnoj.

– Iskreno, ispit iz B razine matematike i nije bio toliko težak. Nadam se dobrom rezultatu. Najteži dio ispita su bili zadaci koji smo samo trebali napisati rješenje, a najlakši koliko je Lovro trebao dobiti petica da bi mu prosjek bio 4,5. Za ispit se posebno nisam pripremala, tri godine produžne su bile dovoljne. Ispite iz prošlih matura također nisam rješavala, ali prema pričama kolega navodno je teži nego ostali – navela je maturantica Jasmina koja ne planira odmah upisati fakultet, ali se u skorijoj budućnosti želi baviti vinarstvom.

No, bilo je i onih kojima je zadnji ispit ovogodišnje mature ostavio gorak okus u ustima. Jedna od njih je i maturantica Ana iz Ekonomske škole u Požegi kojoj je ispit bio prilično težak iako je išla na pripreme u školi.

– Ovogodišnja matura je bila znatno teža u usporedbi s prošlom godinom. Išla sam na pripreme u školi, ali većinom sam vježbala sama. Iskreno sam razočarana kako sam napisala jer sam dosta vježbala, no nadam se da ću uspjeti skupiti dovoljan broj bodova za faks – objasnila je Ana.

Foto: Arhiva

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist