Aktualno

Masline kao dio turističke ponude

masline zupanija 02

Marija Vučković, zamjenica župana i Melanija Milić, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA sudjelovale su na prezentaciji provedenih aktivnosti i rezultatima 3,5 milijuna kuna vrijednog  prekograničnog projekta „Tradicionalno maslinarstvo kao dio prekogranične turističke ponude“.

Projekt je iz programa  IPA prekograničnog projekta Hrvatske i Crne Gore, koji je trajao dvije godine. Nositelji projekta su bili nizozemska razvojna agencija SNV i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, partneri s hrvatske strane su bili Zajednica maslinara DNŽ i  DUNEA, a iz Crne Gore Općina Bar te Društvo maslinara Bar i Maslinarsko društvo „Boka“.

U projektu je izrađena baza podataka maslinara, studija ekonomske vrijednosti, brendiranje, te ceritifikacija. Također su označene ceste maslinova ulja u prekograničnom području, izrađene su promotivne brošure, karte i web-stranica te je opremljen laboratorij za istraživanje i kontrolu kvalitete maslinovog ulja pri Zavodu za maslinarstvo i južne kulture u Dubrovniku.

Voditelj projekta Mario Bjeliš na Sveučilištu u Dubrovniku predstavio je rezultate uspješno okončanog projekta nakon otvaranja laboratorija, gdje su govorile ravnateljica Zavoda Ivanka Čelar, a o senzornim analizama i kušanju maslinova ulja djelatnica Zavoda Sandra Desnica.

Pročitajte još

Situacija u Dalmatinskoj ulici: Ovo je ciganluk

Dulist

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist