Grad

Martin Oraić: Zagorje mi fali svakog dana, ali odlučio sam – ostajem tu!

martin 1

Martin Oraić, 29-godišnji kuhar dolazi iz Gornje Šemnice, naselja u Krapinsko-zagorskoj županiji. S 19 godina zaposlio se u Resortu Solaris Šibenik gdje se s pozicije pomoćnog kuhara uspeo do chefa stanice. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u restoranu Barbieri’s u Zagrebu gdje je učio od poznatog chefa Andreja Barbierija. Kada je 2019. dobio poslovnu priliku od prijatelja za doći raditi u Cavtat objeručke ju je prihvatio. Danas je ovaj mladi Zagorac chef restorana Bistro Revelin u Dubrovniku gdje smo ga uspjeli izvući iz kuhinje i popričati s njime o životu u Gradu.

Cavtatski početak

Za početak nam je ispričao kako se odlučio na povratak.

-Prvi put sam došao 2019. godine na poziv dobrog prijatelja Bogomila Križa. Došao sam zbog posla, radio sam u restoranu Bugenvilla u Cavtatu – govori Martin ističući kako je Cavtat predivan mali gradić koji mu se svidio odmah na prvu i potaknuo ga da se vrati ponovno.

-Posjetio sam Dubrovnik više puta i grad kao grad mi se jako svidio, makar nisam poznavao puno ljudi. Svidjelo mi se i poželio sam se vratiti – priča Martin koji je došao nazad prošle godine, ponovno preko istog prijatelja, ali ovaj put na poziciju šefa kuhinje u restoranu Bistro Revelin, gdje je i danas.

S Martinom je došla i njegova zaručnica koja također ima posao u struci u istoj firmi.

-Smatram da mi Dubrovnik pruža uspon u karijeri i da je dobra odskočna daska i prilika za svaku osobu koja se želi proslaviti u ugostiteljstvu – ističe Martin.

-Stekao sam nova poznanstva više-manje preko posla, većinom su to ljudi iz Grada. I bez obzira što sam čuo razne priče da su Dubrovčani bahati i bezobrazni ja nisam imao takvog iskustva – govori Martin i naglašava kako mu se ljudi i grad sviđaju dovoljno da ostane ovdje.

kuhar 2

Lokrum, Buža, Revelin…

-S obzirom na obujam i vrstu posla koju radim nemam baš puno slobodnog vremena. Ali kad ga imam kupam se na Lokrumu – kazuje Martin kojem je oaza mira jedan od najljepših otoka na svijetu.

-A što se tiče nekih popodnevnih kava onda sam najčešće po Starom gradu gdje mi se najviše sviđa Buža bar zbog pogleda na more, mira i tišine što mi jako odgovora – ističe Martin.

Kada su u pitanju večernji izlasci, najviše voli otići u klub Revelin ili se pak s prijateljima okupiti negdje po gradu. Posebno je istaknuo Noć Porporele koja ga podsjeća na Zagorje.

-Također Noć Porporele mi je bila jedna od dražih, kod nas to zovemo fešta. Podsjeća me na neke naše zagorske fešte, puno domaćih ljudi, glazba i opuštena zabava – navodi Martin.

A ako mu se uvečer baš i ne izlazi, voli otići učiniti đir Uvalom Lapad, koja mu je blizu stana gdje živi.

-Lapad je kvart koji mi se jako sviđa. Miran je, tih, ima predivnu šetnicu za prošetat pogotovo kasno navečer – kaže Martin.

Istaknuo je kako je veliki obožavatelj povijesti te ga je dubrovačka posebno zainteresirala.

-Ja sam inače veliki fan povijesti, a Dubrovnik ima veliku i zanimljivu povijest. Puno sam je iščitavao pa smatram da znam o njoj puno, možda čak i više nego mnogi Dubrovčani – ponosno govori Martin.

Dubrovačke cijene i zima

Kao i većini, tako i Martinu, Dubrovnik je skup. Cijene su ga neugodno iznenadile, a posebno one po butigama kao što su Konzum ili Studenac koje su dosta veće nego u ostatku Hrvatske. Ono što vidi kao veliku prednost i što ga izuzetno veseli jest da Grad vodi računa o svojim građanima.
-Ali Grad izlazi u susret svojim stanovnicima pa mi je isto tako drago da se na dosta mjesta može dobit popust. Od javnog prijevoza do kafića i restorana – kazuje Martin.

Mladi chef nikad nije proveo zimu u Dubrovniku, ali je čuo da domaći ljudi pretežito tada putuju ili pak odu samo do Zagreba.

-Prošlu zimu nisam bio, ali ove godine Revelin ima plan raditi cijelu godinu, ali to ćemo još vidjet. Nije još ništa sigurno, ali ja ostajem u Revelinu svakako – zaključuje mladi chef naglašavajući kako mu Zagorje fali svakog dana, ali uz pomoć zaručnice i prijatelja nije mu toliko teško.

Pročitajte još

(FOTO) NA BELLEVUEU RISKIRATE ŽIVOT Zašto plaža nije ograđena? Turisti ni puno građana nemaju pojma… Ni „table upozorenja“ nisu vidljive!

Dulist

PREOPTEREĆENJE SUSTAVA? Gruž bio u mraku 20 minuta

Dulist

NA PET LOKACIJA Završena ugradnja podzemnih spremnika

Dulist