Vaše vijesti

MARKO-MIŠO MUJAN Neka bude Sutra

mujan Kupari13
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ništa nije nemoguće, kažu čovjek sve može, ali sustav je izokrenut i, umjesto za ljude, radi za pojedince, koje vežu osobni interesi, a za njih rade sve strukture, institucije, administracija, pojednostavljeno plaćeni profesionalci, a i svjesni plaćenici.

Svi pokazatelji o tome govore, to nas vodi u nesigurnost, iskazuje se u iznimnim stanjima kroz pogubnost, ali u korumpiranoj, nepotističkoj i sve manje demokratskoj Državi, koloniji EU-Ropske nitko nije korumpiran dok ne leži u zatvoru zbog toga, i ne oduzme mu se sve što je ‘stekao’, a da ne može dokazati porijeklo imovine.

Od prljavih konstruktora Novoga svjetskoga poretka ne samo da uče, pretendenti za ulazak u njihovo kolo se i ističu. Hrvatski prosperitet i napredak je na dnu EU-Ropskih ljestvica.

U međuvremenu mi, ma kakvi mi…? Oni! kupuju preko trideset godina stare borbene zrakoplove Narodu, a što za uzvrat sebi? Sebi kupuju, sve redom, nova novcata osobna vozila, nama?

Agrokor je riješen uspješno tako da ga više nemamo. Lako što nemamo trgovine u našim rukama ali nemamo ni ono što je posjedovao ili imao pod koncesijom. Sve je to prošlo kroz prste i težačke ruke, kao i brodogradilišta kroz ruke radnika. Građeno trudom, znojem i suzama, branjeno krvlju i po tom hranilo na tisuće i tisuće usta. I na čemu smo sad?

Kako li su tek Oni potkoženi, kad im golobrada djeca imaju kuće, stanove, hotele, apartmane, i dva tri brza bolida na četiri i dva kotača. Bogati dvadesetogodišnjaci, upregnuti iz ničega u nešto, proizvode zlo jednako kao i frustrirani frajeri što mlate djevojke u nedostatku dostojnijih i ravnopravnijih. Sve je to ta ‘nova’ kultura, koja će se najprije pozabaviti psovkom na društvenim mrežama, i stavovima, a kad ugrade čipove i dobro procijepe, kurakuraju, duginim bojama pituraju djecu, i misli će doći na red.

Pošao bi u dugo, kad bi otvorio nama pogubne, a Euniji i njezinim slugama (koje služe samo sebičnima sebi), teme o Srđu, ili o upornom guranju brze ceste i vijadukta preko izvora Omble od strane odhrvaćene, europeizirane Županij, koja je stala protiv Grada i Građana. Nije ni drugdje bolje.

Oni tako samo slijede Glavu, jer ako otvorite stranice Vlade RH i Ministarstava vidjet ćete svašta, od hrvatskoga grba, do onoga crveno bijeloga, crno bijeloga, pa zatim stiliziranih kockica pa nekakvih zareza u čuj Ministarstvu, piše, hrvatske kulture, Ministarstvo obrane ima svoj amblem, na stranicama Fine na dnu je istaknuta samo EU zastava… Hrvatsku narodu banku simboliziraju nekakve stupići i greda, dobro, za nju kažu da i onako nije hrvatska. U stilu igre, pogodi tko sam to stvarno, samo nam još nedostaje ono jedno ‘nevidljivo’, uvijek budno, oko slobodnih zidara.

Vratimo se mi sustavu i njegovim ‘proizvodima’, a vjerujte teško je savladati u sebi nemoć i tugu pa progovoriti o posljedicama, koje nam se ‘bespomoćnima’ pred očima događaju, a za sad su slučajevi.

Što se dogodilo u Platu osim tragedije. Događa nam se gubitak Hrvatske i njezine uloge u najvažnijim procesima. INA nije hrvatska, HEP-ova politika ograničena na ono što je preostalo u našim rukama. Dobrim dijelom privatiziran, HEP je distribucija. Skupu struju vjetroelektrana plaćamo strancima, trošili je ne trošili.

U Dubrovniku smo trebali zadužiti sebe i Hrvatsku za nama nepotrebnu i moguće pogubnu hidroelektranu. I ne samo moguće, jer se, s vremena na vrijeme, voda za piće distribuira, kao u ratnom ili izvanrednom stanju.

Zbog nekakvih imovinsko pravnih odnosa u kojima je Grad Dubrovnik vlasnik, tobožnji investitor zahtijeva da se napravi novi, a sruši ‘stari’ Toranj odašiljača i veza na Srđu.

Potkopava se, jamlja, zbog nagrada pohlepnim pojedincima, narod kasnije plaća odštete s kamatama. Zrakoplovi se voze u kamionima umjesto da lete, i piloti (neki) zadovoljni, nagrađeni i napredovali, bez da lete zrakom, podržavaju igru sa sudbinama onih, koji dolaze, a trebali bi letjeti na starim kramama što srećom svjesni među saveznicima ne odobravaju.

Zanima me je li predviđena mogućnost požara, poplave i inače izvanrednih događaja u hidroelektranama, kakva je i ona u Platu. Ako jest, koji je postupak u takvim okolnostima. Postoje li propisani standardni operativni postupci za sve izvanredne situacije. Ako postoje tko je nadležan u takvim slučajevima.

Kad je posljednji put Načelnik Policije ili čelnica DUZS-a bila u elektrani, pripadnici posebnih i specijalnih snaga, civilne zaštite, vatrogasaca, oružanih snaga. Samo nemojte reći da je to državna, vojna ili nekakva HEP-ova tajna.

Prema svim do sad, javnosti iz tiska dostupnim informacijama, grubo rečeno, tragedija je bila ‘planirana’.

Naime, mogućnost onoga što se dogodilo bila je izvjesna, i za to zaključiti ne treba puno pameti. Nije ovo ni prvi ni posljednji slučaj, prema tome, mudrosti je put bio otvoren za donošenje zaključaka i kvalitetnijih rješenja. Mudrost ne živi sutra bez pameti od jučer, s toga se treba nadati učenju na iskustvima, i tako ubuduće sačuvati ljudske živote.

Načina sigurno ima puno, najgore kad su oni samo teoretska mogućnost bez pokrića. Tehnika, koliko god bila sofisticirana, može zakazati, a čovjek niti ne mora, jer u ovakvim slučajevima danas je trebalo bilo jučer, ali kad već nije. Neka bude Sutra.

Marko Mujan, mag.pol.

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

SNIJEŽNIČARI NA MITSKOJ PLANINI ‘Nismo očekivali da će Ararat biti nešto izvan svega’

Dulist

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist