Grad

MARKO MIŠIĆ “Dosta je bilo bankarskih ucjena, prodali su nam pokvaren proizvod!”

misic libertas sindikat102

Za komentar odluke Vlade da se zamrzavanje tečaja švicarskog franka odnosi na sve kredite, a ne samo na one manje od milijun kuna zamolili smo koordinatora udruge Franak za Dubrovačko-neretvansku županiju Marko Mišić.

– Moram reći da se situacija mijenja iz minute u minutu. Zakon o potrošačkim kreditima trebao bi doživjeti još neke preinake prije izglasavanja u Saboru. Uz to, naši predstavnici su na sastanku u HNB-u pa moramo vidjeti i taj ishod. Mi ne želimo da nas se s limitom milijun kuna dijeli, jer svi smo kredite digli po istim bankovnim pravilima. Korisnici kredita nisu utjecali na tekst ugovora koje su im banke ponudile. A postoji sudska odluka da je taj ugovor protuzakonit – ističe Mišić.

Dosta je bilo bankarskih ucjena, lobiranja i klijentelizma prema političarima, izvršnoj i sudskoj vlasti. Dobru usporedbu su jučer dali Laburisti u Saboru, kada su spomenuli japansku Toyotu, koja je nakon što je utvrđen kvar na njihovim vozilima, sva vozila povukla s tržišta, dali su druga, produžili jamstveni rok, i na kraju platili milijarde dolara odštete SAD-u. Kod nas je ista stvar sa švicarcima, koji su jedan pokvareni proizvod. Banke su takav proizvod pustile na tržište, a znale su što nude. I HNB je znao što se zbiva, ali nisu ga zabranili, kao što je to učinjeno u Austriji. Mi nismo bili upozoreni na posljedice, i zato sve ovo proživljavamo – objašnjava Mišić, koji za kraj ističe:

– Ako se u ovom slučaju ne ustraje na pravnoj državi, onda ćemo pokopati i pravnu državu, i zajedno s njom i naš nacionalni suverenitet.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist