Aktualno

Market: Vidjelo se da brod ide krivim smjerom

djivo market mljet 01

Za komentar katastrofalnog stanja u mljetskoj općinskoj blagajni pitali smo novog načelnika Općine Điva Marketa.

– Uspjeli smo nakon 50 dana vlasti zbrojiti dugove. Iznijeli smo brojke i čak ni opozicija na njih nije imala prigovor. Osim što je njihovo mišljenje da to nije tolika katastrofa. Iz brojki se vidi da je Općina dužna preko 5,5 milijuna kuna, a sve ćemo to morati vrlo brzo platiti – ističe Market.

U financijskom izvješću, podnesenom na sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak, oči posebno bodu financijske obveze koje proistječu iz sudskog spora u slučaju zemljišta prodanog Rusu Vladimiru Jevtušenkovom 2003. godine, a za koje se u međuvremenu pokazalo kako je zapravo vlasništvo Republike Hrvatske.
Kako stoji u izvješću, Općina Mljet je od 2000. godine od te prodaje zaradila oko 47,5 milijuna kuna, te je prethodnih godina sve uspjela potrošiti. Mljećani očekuju da će na kraju morati vratiti cijelokupan iznos, naravno s kamatama koje se gomilaju od 2004. godine.

Samo na račun sudskih troškova u tom slučaju Općina je već isplatila 750 tisuća kuna, početkom listopada slijedi im i sudska ovrha na iznos 210 tisuća kuna, a u 2014. godini još oko 1,2 milijuna kuna.
– Ne daj Bože, imat ćemo i taj dug od prodanog zemljišta. To je s kamatama preko sto milijuna kuna, a budući da država u pravilu dobiva svaku takvu parnicu izgledno je da će zemljište biti vraćeno državi. Ili ćemo imati 'konte' s privatnicima kojima smo prodali zemljište, ili ćemo imati račune s državom. U svakom slučaju, to će se loše završiti po Općinu Mljet i jedino čemu se možemo nadati je moguća nagodba s državom. Katastrofa! – govori načelnik Market.

– Da bismo uopće mogli pregovarati s državom ili bilo kime o smanjenju dugova, moramo krenuti od sebe. Podvukli smo crtu, napravit ćemo reorganizaciju svega i financijski konsolidirati, jer ovako više ne ide. Da smo i na nuli, s današnjim rashodima se ne bismo izvukli. Ne kažem da su svi zaposlenici krivi za trenutno stanje, ali je činjenica da su bili prisutni u svemu što se događalo i netko je trebao ranije progovoriti o nekim stvarima. Vidjelo se da 'brod ide krivim smjerom' – ističe Market.

Što načelnik Market govori o nagomilanim dugovima u općinskim tvrtkama i sudbini Općine Mljet, koja prije svega ovisi o milosti državi, pročitajte u novom broju tjednika duList, koji od ove srijede možete naći na kioscima.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist