Kultura

MARIO KOPIĆ O EROSU Nova knjiga dubrovačkog filozofa

Kopic Zudnja i sremljenje Naslovna

U prestižnoj biblioteci Parnas Matice hrvatske iz Zagreba upravo je objavljena nova knjiga dubrovačkog filozofa i prevoditelja Maria Kopića pod naslovom ‘Žudnja i stremljenje’.

Mario Kopić i u ovoj najnovijoj knjizi opisuje veoma široki tematski luk. Pitanja kojima se bavi krajnje su raznovrsna, ali isto toliko izazovna i, ništa manje, dalekosežna. No ta raznovrsnost pitanja i tema koje privlače Kopićevu pažnju počiva ipak na cjelovitom problemskom polju. A ono je vezano uz fundamentalne ontološko-egzistencijalne dimenzije čovjekova opstanka, poput žudnje i želje, kritike i analitike, autonomije i autohtonosti, religije i spoznaje, rada i orijentacije, tehnike i sublimacije, te nadasve čuđenja odnosno začuđenosti kao zajedničkog izvorišta kako mišljenja tako i umjetnosti.

To čuđenje, prema Kopiću, nosi i vodi eros. Temeljni je Kopićev uvid u ovoj knjizi da žalac erosa, koji nije samo seksualna požuda, nego prije svega želja, jest žudnja. Žudnja kao ljubavni ugođaj, kao strast, žudnja je za nečim oduvijek i zauvijek izgubljenim, naime ontološkim i antropološkim identitetom. Upravo je otvorenost tako shvaćene žudnje ono što čini zajednički okvir svih radova, daje im duhovni ton, prožima ih i na svoj način sabire.

Najnoviju je Kopićevu knjigu za objavu u Matici hrvatskoj priredio naš istaknuti filozof Damir Barbarić, napisavši u popratnoj riječi da su Kopićevi filozofski radovi u neprestanom dijalogu s mišljenjem bitka Martina Heideggera, francuskom post-hajdegerijanskom filozofijom, koje je glavni predstavnik Jacques Derrida, talijanskom post-modernom „slabom mišlju“ i slovenskom fenomenologijom.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist