GradUrednički izbor

MARIJO BEKIĆ ZA DULIST Testiranje na tjednoj razini košta oko 200 tisuća kuna

marijo bekic 1

Od sredine lipnja u Općoj bolnici Dubrovnik u pogonu je novi uređaj za testiranje na COVID-19, no jedno je vrijeme bio izvan fukncije. U razgovoru u novom broju DuLista ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je među ostalim kako se aparat pokazao kao pun pogodak.

-Sjetit ćete se da je prosječno čekanje rezul­tata ranije bilo dan i pol, a ponekad se nalaz čekao i tri dana. Danas najčešće unutar 12 sati, a najviše unutar 24 sata imamo sve rezultate testova. Bile su to ‘dječje bolesti’. Imali smo slučaj dekon­taminacije pa kvar aparata i sad smo se toliko uhodali da su nabavljeni i tzv. back up-ovi, dodatni uređaju u slučaju ispadanja ovih. Testovi su dosta skupi. Da bismo dobili rezultat za jednog pacijenta, moramo imati bris nazofa­rinksa, druga faza je set za izolaciju virusne ribonukleinske kiseline (RNA) i na posljetku set za PCR aparat. Zapravo imate tri kategorije potrošnog materi­jala od uzimanja uzorka do rezultata. Dosta je zahtjevno. Ne postoje stalni putevi opskrbe. To uglavnom ne ide preko veledrogerija već kontaktirate s manjim tvrtkama koje su uglavnom nastale prije nekoliko mjeseci, nakon pojave COVIDA – istaknuo je Bekić. Kazao je i kako je jedna situacija bila u travnju i svibnju, a sad se sustav i svi­jet prilagodio i sad ima dosta dobav­ljača.

marijo bekic 2

-Srećom naš uređaj je otvorenog tipa, što znači da ne ovisimo o jednom proizvođaču potrošnog materijala – naglasio je Bekić. Na pitanje jesu li imali problema s nabavom, odgovara kako ‘nisu, no svi traže plaćanje unaprijed i troškovi testiranja su ogromni’.

-Sadaš­nja razina testiranja od 150 do 200 pacijenata, što je trenutni dubrovački prosjek, košta na tjednoj razini oko 200 tisuća kuna. Zato i imamo nepromije­njenu cijenu testiranja. Naši djelatnici u biokemijskom laboratoriju su se toliko ispraksirali i unaprijedili svoje znanje da radimo na tzv. tri sekvence, dakle onaj skuplji postupak od HZZO-a, što je priznanje svim djelatnicima biokemijskog laboratorija. Počeli smo od ničega što se tiče molekularne bio­logije, a sad imamo osim naše vodi­teljice dr. Antonije Perović i njezinih kolegica i četvero molekularnih bio­loga. Oni su zaposleni na određeno vrijeme, a vjerojatno ćemo zaposliti još dvoje kako bismo mogli dobiti 24 satno testiranje, jer ne znamo što jesen nosi. Važno je usredotočiti se na jesen, na naše sugrađane i tu situaciju spremno dočekati – kaže Bekić.

Cijeli razgovor možete pročitati u novom broju DuLista koji je od srijede na kioscima.

Pročitajte još

OBAVIJEST HEP-A Gornji Kono u srijedu bez struje

Dulist

NEUREDNA I ZAPUŠTENA ŠIPANSKA LUKA Može li to bolje?

Dulist

STANOVNICI U ZIDINAMA LUDE ZBOG ŽOHARA Sanitat: Dezinsekcija je provedena prošli tjedan

Dulist